Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnsövning utan information till boende

En lokaltidning hade gjort en liten artikel om övningen och därför ansågs det inte nödvändigt med mera information.
De boende i Erikslund utanför Ånge blev drabbade.
Nu ska saken utredas och ursäkt kommer från flera håll.

Annons
Vakthavande befäl på Norra militärdistriktsstaben, Anders Olsson, menar att det finns regler på hur sådana här övningar ska gå till.
Det som inträffat ska utredas och jag har personligen bett de drabbade om ursäkt å militärens vägnar, säger Anders Olsson.
Han berättar att när det gäller utbildningssoldater så kontaktas alltid markägare och boende inför en övning. Det borde vara på motsvarande sätt för Hemvärnet, anser Anders Olsson.
Martin Bodin, chef för Västernorrlandsgruppen inom försvarsmakten, berättar att det var Borgsjö hemvärnskompani som hade övningen. Den varade från fredag till söndag och drygt hundra man var involverade i övningen som innefattade ett antal olika moment.
Han berättar också att polis var informerad och att det som regel brukar gå ut en annons i dagspress om övningar. I det här fallet var det en av lokaltidningarna som hade gjort en liten artikel om övningen och då behövdes ingen annons, enligt Martin Bodin.
Efter klagomål från Erikslundsborna så tog övningsledaren Tord Jonsson beslut att flytta övningen redan efter det första eldöppnandet på lördagskvällen, säger han.
Då hade de boende redan blivit skrämda av både skottlossning och annan övningsaktivitet.
Jag beklagar att människor blivit drabbade, säger Martin Bodin.

Mer läsning

Annons