Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp oss att städa Sundsvall

/

Vi tar på oss handskar och utrustar oss med sopsäckar. Sedan går vi ut på stan. Vi behöver inte leta länge. Efter en halvtimme har vi fyllt två plastsäckar med skräp och det är knappt det märks på marken där vi gått fram.

Annons

Tonvis med plast, olika sorters förpackningar, krossat glas, flaskor och metallburkar dräller just nu utanför de soptunnor och återvinningsbehållare som är avsedda för ändamålet.

Vår egen känsla är att det blir mer för varje år.

– Håll Sverige Rent har inte heller någon faktisk uppgift på hur mycket det är, men de har gjort Sifo-mätningar som visar att svenskarna tycker att det i alla fall blir allt skräpigare, säger Anna Hassani Nordqvist.

Hon har tagit sig an uppgiften att anmäla Sundsvalls kommun till skräpplockardagarna, som pågår från mitten av maj till början av juni. Bakom skräpplockardagarna står stiftelsen Håll Sverige Rent, som antar att det vi uppfattar som ökad nedskräpning stämmer med verkligheten och att det senare beror på förändrade konsumtionsvanor, som att vi tar med mer mat och äter ute.

Anna Hassani Nordqvist tror att det är en bra analys.

– Då är det väl lätt hänt att det lämnas kvar skräp ute också.

Är det inte bara så att det finns för få sopkorgar?

– Jag tycker inte det. I centrum av stan finns det ganska mycket sopkorgar, men det gäller att hitta fram till dem också. Min känsla är att vi var bättre på det förr. Det är ju också så att om ingen skulle släppa ifrån sig något skräp, så skulle det inte bli nedskräpat heller.

Vem är det som har ansvar för allt skräpet?

– Jag tycker att var och en faktiskt har ansvar att se till att man inte lämnar skräp efter sig. Sedan står kommunen för städning av stan och så ligger ansvar på markägaren. Men jag tycker ändå man ska vända på det, Var och en har ansvar för att inte skräpa ner.

Mer läsning

Annons