Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tryck på förskoleplatser i Ånge

/

Hälften av alla barn i Ånge kommun, föds i Ånge tätort.
Därför har trycket på höstens förskoleplatser varit högt.

Annons

För ett par år sedan lades en förskola i centrala Ånge ner, då det inte verkade finnas ett behov. Nu har läget vänt kraftigt.

I Ånge stod många på kö för att få en förskoleplats till hösten. Nu är fördelningen klar och alla som sökte har fått en plats.

– Vi har ju egentligen inget tak på hur många som går in, men trycket på platser har ökat kraftigt det kan vi konstatera, säger förskolechefen Candra Sund.

För sex månader sedan öppnades en ny förskoleavdelning i Ånge och Candra Sund håller dörren öppen för att det kan bli aktuellt för ännu en avdelning innan årsskiftet.

– Vi får se det längre fram i så fall, men det är möjligt att det blir så, säger hon.

Hon säger att det höga trycket självklart är en positiv trend. Men med tanke på att hälften av alla barnen i kommunen föds i Ånge tätort, ger det en sämre utdelning ute på landsbygden. För bara en vecka sedan beslutades det att Nyckelpigans förskola i Östavall tvingas att lägga ner, på grund av det sjunkande elevantalet.

– Det är så klart jättetråkigt, det finns ingen som vill ha en levande landsbygd mer än vi, sa Catharina Karlsson, ordförande i humanistiska nämnden, då.

Mer läsning

Annons