Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på äventyrshus

/
  • Peter Boström, Ann-Louise Brodin, Marcus Boström och Marcus Brodin får en ledtråd av Jonas Österström.
  • I vissa banor verkar allt självklart, tills man testar och inser att det inte alls var så enkelt som man trodde.
  • På vissa ställen i huset finns gömda ledtrådar till olika banor.
  • Emma Sellén försöker komma på vad man ska göra med den röda lampan och de självlysande stjärnorna.
  • I den nya banan Bodatlon ska man köra en radiostyrd bil. Där har man också byggt en miniatyr av Boda Borg-huset.
  • Jonas Österström förklarar hur ett moment i en av de nya banorna går till.
  • I väntan på det gröna ljuset. Annelie Berggren håller tummarna och hoppas att den gröna lampan ska tändas så att de får komma vidare till nästa rum.
  • Det gäller att hålla utkik efter den gröna lampan. Om tiden tar slut blir lampan röd och då måste Annelie Berggren börja om från början.

Bodatlon, Sports och Team. Inför sommaren byggdes tre nya banor på Boda Borg i Torpshammar. Och nu är det högsäsong. Förra helgen besökte 440 personer äventyrshuset.

Annons
Det är högtryck på Boda Borg. Barn som vuxna springer runt i korridorerna med rosiga kinder och rynkande ögonbryn. I tisdags hade två av de tre nya banorna för sommaren stängts av för reparation.
När det är sådant tryck måste någon bana repareras då och då. De har varit här under dagen för att fixa Bodatron och Sports, säger Jonas Österström som jobbar sin andra sommar i äventyrshuset.
Men ingen besökare verkar bry sig om att två banor är avstängda. De har full upp med att klara av resterande 19 banor med närmare 100 rum att försöka lösa.
Varje bana är märkt med grönt, rött eller svart och de olika färgerna står för olika svårighetsgrader. Svart är svårast och grönt är minst svårt.
Grönt betyder inte nödvändigtvis lätt. Det innebär att man i princip kan gå igenom rummen. De röda banorna är kombinerade med lite frågor och andra klurigheter samt lite akrobatiska övningar. Svarta betyder att det är mest krypande och ålande som gäller, säger Jonas Österström.
Vid en grön bana springer ST på Annelie Berggren och Emma Sellén från Sundsvall. De är här med sina pojkvänner och det är killarna mot tjejerna som gäller. Flest stämplar vid hemgång vinner.
Vi har varit här i ungefär två timmar och hittills har vi tre stämplar. Killarna har fem, säger Annelie Berggren.
Efter tre rum i den gröna banan tar det stopp, för fjärde gången. I rummet finns röda lampor som går mellan väggarna och tjejernas uppgift är att lyckas släcka dem innan de passerar dem. Annars måste de börja om från början av banan igen.
Man kanske ska försöka dra handen mellan lamporna och stå på andra sidan, säger Emma Sellén och visar hur hon menar.
Hur länge man orkar hålla på beror alldeles på hur stort tålamod man har. Nere i källaren dyker ST på Ann-Louise Brodin, hennes man och deras tre söner. De kommer från Luleå men är på äventyrssemester i Västernorrland. Tålamodet börjar ta slut och de passar på att fråga Jonas Österström efter en ledtråd till banan Metallica.
Det är lite stressande när man inte förstår någonting alls, säger Ann-Louise Brodin och frågar hur man ska göra med tallrikarna i sista rummet på banan.
De får som tips att tallrikarna inte får nudda träplattan men Jonas Österström poängterar att det kanske inte är allt de måste göra för att klara banan.
Jag hatar när du säger det, svarar Ann-Louise Brodin.
För den som inte förstår något och inte nödvändigtvis måste klara banorna helt själv kan man få ledtrådar i receptionen. Det finns även ledtrådar på olika ställen i huset. På en vägg kan man se en ledtråd till banan labyrinten där det står \"White is the wall\". Men lösningen avslöjas aldrig.
Jag kan berätta att man kanske ska titta i mjölkkrusen eller att det finns en knapp någonstans, men jag avslöjar aldrig exakt hur man ska göra, säger Jonas Österström.
Efter två timmar och tre stämplar ger ST upp. Utmattade konstaterar vi att två är alldeles för få om man ska åka på fångarna på fortet-äventyr. I vissa banor måste man vara tre för att lösa momenten. Ann-Louise Brodin möter vi i kassan. Även hon har gett upp.
Efter att ha kravlat i ett nät, ålat längs ett golv och tryckt på massa knappar men ändå inte fått stämpeln ger jag upp, säger hon och skrattar.

7 Tips om ni åker till Boda Borg
Dela upp lagen så ni är tre personer i varje. I vissa rum måste man vara minst tre personer för att klara momenten.
Finkamma huset efter ledtrådar. Ibland kan de stå på väggen vid banan.
Om ni inte klarar banan kan man få ledtrådar i kassan.
Ha oömma kläder och bekväma skor.
Mjuka upp med de gröna och röda banorna innan ni ger er på de svarta.
Ha god tid på er. Det är många banor och kostar 130 kronor för barn och 160 kronor för vuxna.
Barn som är 10 år eller yngre rekommenderas att ha vuxet sällskap.

Mer läsning

Annons