Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd bensinskatt slår mot Ånge och Timrå

/

Höjd bensinskatt slår hårdast mot Ånge och Timrå i länet.
Det visar siffror från Skattebetalarna.
– Ge norrlänningarna ett vettigt avdrag, säger Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge.

Annons

Föreningen Skattebetalarna har beställt siffror från SCB, som visar hur regeringens förslag på höjd bensinskatt påverkar hushållen.

I Västernorrland drabbas hushåll i Ånge och Timrå hårdast, enligt siffrorna. Där kör 42 respektive 40 procent av hushållen med bil minst 2 000 mil per år. Det blir minst 1 300 kronor mer till bensin under 2016.

– Att höja bränslepriser är aldrig populärt. Men skulle vi veta att pengarna går till att förbättra vägar i Norrlands inland tror jag folk skulle acceptera det, säger Sten-Ove Danielsson – vars partikamrater i regeringen delvis ligger bakom förslaget.

– Jag tror det är en kompromiss mellan två partier, säger han.

Dagens Nyheter har tidigare skrivit om att norrlänningar är besvikna över regeringens förslag. De menar att bilismen är nödvändig för dem som bor på landsbygden.

Hur motverkar man att en höjning av bensinpriset slår mot landsbygden?

– Nu får man inte dra av för de första 10 000 kronorna. I Norrlandslänen skulle man kunna få göra avdrag från första kronan, säger Sten-Ove Danielsson.

Han fortsätter:

– Folk kan inte välja hur långt de har till jobbet. Det borde finnas vettiga avdrag för att köra till och från jobbet.

Sten-Ove Danielsson medger att regeringen behöver få in skatter, men skulle hellre se en höjning av inkomstskatten än en punkthöjning av bensinskatten.

– Jag tror inte folk kör bil i onödan, det är redan i dag så pass dyrt att köra bil. Så jag tror inte man kan reglera bilkörningen genom att höja bensinskatten ännu mer.

Regeringens förslag innebär att bensinpriset höjs med 55 öre litern.

Mer läsning

Annons