Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot mot rektor

I slutet av februari hotades rektorn vid Björkbackskolan i Ånge av en förälder. Enligt anmälan drog föräldern fingret över strupen. Arbetsmiljöverket har krävt svar av kommunen vilka rutiner som finns om hur man hjälper personal som utsatts för hot.

Annons
Det var en fredag i slutet av februari som en elev vid Björkbackaskolan försvann efter ett bråk.
Skolans rektor ringde till hemmet för att höra om pojken hade kommit hem, men fick inget svar.
Hon åkte då hem till familjen och tog även med sig pojkens elevassistent.
Då visste hon inte att föräldrarna hade arbetet under natten och därför inte svarade i telefonen.
Enligt skolans rektor tog båda föräldrarna emot dem när de kom.
Pojkens mamma blev ilsken och förtvivlad när föräldrarna fick reda på att skolan inte visste var pojken befann sig.
Mamman gav uttryck för sin ilska genom att säg att \"om det händer min pojke\" och drog fingret över strupen, samtidigt som han gav utifrån sig ett ljud som om hon skar av sig strupen skriver barn- och utbildningschefen Jonas Tagesson i sitt svar till Arbetsmiljöverket.
Det fanns dessutom ett gevär hängande på väggen i bostaden som både rektorn och elevassistenten såg.
Skolans personal lämnade föräldrarna och åkte tillbaka till skolan dit även pojken kommit tillbaka.
Pojkens pappa kom till skolan senare under dagen och uppträdde mycket otrevligt genom att skrika åt skolans rektor och övrig personal fortsätter Jonas Tagesson sitt svar till Arbetsmiljöverket.
Personalen i skolans fritidshem kände sig oroliga och beslutade sig för att stänga skolan och flytta över till en närliggande förskola.
En åtgärd som man glömde att meddela föräldrarna och kommunens växel. Ryktet om hotet hade också börjat att florera bland barnens föräldrar.
Så här i efterhand kan man konstatera att det hela nog borde ha handlagts på ett annat sätt. Detta måste vi ta med när vi ser över planerna mot hot och våld samt krishantering fortsätter Jonas Tagesson i sitt svar.
Efter händelsen blev skolans rektor informerad av polisen att hon kunde få stöd av brottsofferjouren.
Måndagen efter händelsen fanns Jonas Tagesson och tre elevassistenter på plats för att ge stöd och hjälp till personalen. Om något skulle inträffa.
Allt gick dock lugnt till familjen höll pojken hemma från skolan under några dagar.
Polisen har också beslagtagit vapnet som fanns i hemmet.
På rektorsexpeditionens dörr har ett \"spionöga\" installerats och skolans rektor håller dörren låst när hon är ensam. Dessutom har skolan tillsammans med kommunens integrationssamordnare bestämt att familjen aldrig får gå till skolan när de arga eller missnöjda. De ska då söka upp integrationssamordnaren och beställa tolk för möte mellan skolan och familjen.
Och skolans rektor ska heller inte göra hembesök utan möten ska ske hos integrationssamordnaren tillsammans med tolk. Alla möten ska ske på neutral plats. Dessutom har Björkbackaskolans rektor fått Minervaskolans krishanteringsplan för att kunna ta fram en egen slutar Jonas Tagesson sitt svar till Arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons