Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Alby görs medlet som kurerar laxen

/

I Akzo Nobels fabrik Alby gör man inte bara blekningsmedel till papper. Väteperoxiden som produceras där fungerar som medicin också, för laxar.

Annons

– Vi producerar väteperoxid som levereras till laxodlingar. Det fungerar som lusmedel och medicin mot fisksjukdomen AGD, säger Robert Jan Poppen, fabriksansvarig på Albyfabrikerna.

Väteperoxid används traditionellt oftast för att bleka tidningspapper, men kan användas för att få laxlössen att falla av fisken genom att laxen badas i medlet tills lusen släpper taget. Väteperoxiden sönderfaller sedan i syrgas och vatten.

– Vi var med och utvecklade behandlingsmetoden redan på 90-talet, men det var svårt att få i gång etableringen på marknaden. Sen så fick flera odlingar problem med resistens mot de tidigare medicinerna 2009, och då kom vi i gång, säger Robert Jan Poppen.

På Akzo Nobel ser man en större efterfrågan för medicinen, och det finns tillstånd för att producera den på fabriker i Norge och Danmark också.

– Vi är glada över att det finns en efterfrågan för det här med, men det är inte bara vi på Akzo Nobel som gör det, säger Robert Jan Poppen.

Väteperoxiden görs efter Good manufacturing practice, GMP, och klassas som ett veterinärläkemedel, och Albyfabrikerna har alla tillstånd som behövs sedan första mars i år.

– Vi har marknadstillstånd för försäljning i Norge, och där finns ju mycket laxodlingar. Men vi säljer till marknaden, ingen enskild, säger Robert Jan Poppen.

Mer läsning

Annons