Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten viktig för flyktingarna i Viskan

/

Flyktingverksamheten i den nedlagda anstalten i Viskan är i full fart.
166 flyktingar finns i området och än är det inte fullt.
– Det är bra här, lite tyst men jag älskar naturen och människorna, säger Osama Faez.

Annons

Utifrån har inte mycket förändrats. Det flera meter höga staketet runt området sitter kvar sedan brottslingar hölls på anstalten och grindarna som skiljde sexualbrottslingar från de övriga finns fortfarande kvar. Om än öppna och olåsta.

Men inifrån går det knappt att gissa vad som funnits där tidigare.

Cellerna har gjorts om till varma rum där vissa har egen toalett och dusch. Samlingsrum med tv och soffor finns i varje hus och de boende har även en sporthall till sitt förfogande dygnet runt. Några gånger varje dag träffas de i matsalen och äter.

– Vi har verkligen gjort allt för att det ska bli så bra som möjligt. Det är ägarna själva som har varit här och renoverat och de har ansträngt sig otroligt mycket för att få i gång allt. Jag tycker att det har blivit ett fantastiskt bra ställe, säger Roland Falk som är en av de ansvariga på plats.

Han är anställd av företaget Ekebydalsborgen AB som sköter verksamheten åt fastigheternas ägare Bredden Thai House AB.

Anläggningen har varit i gång i drygt två månader och i nuläget bor 166 flyktingar i området. De flesta kommer från Syrien, men även från andra länder som Eritrea, Afghanistan och det forna Sovjet finns även de representerade.

Kompisarna Osama Faez, Kald Mahamad och Salh-Abo Haithm kommer från alla från Syrien och trivs bra i Viskan.

– Det är bra här, lite tyst men jag älskar naturen och människorna här. Alla är så glada och trevliga, men vi är ledsna. Tiden går sakta när man bara går och väntar och jag saknar min familj hemma i Syrien, säger Osama Faez och får medhåll från sina kompisar.

För att få tiden att gå brukar de ta långa promenader tillsammans där de pratar mycket med varandra. Men de har även några andra favoritsysslor. Sporthallen är en väldigt uppskattad tillgång för de boende.

– Vi är där mycket och spelar både fotboll och basket i sporthallen. Sedan äter vi tre gånger om dagen också, säger Salh-Abo Haithm.

En annan väldigt populär resurs, som alla vi möter nämner, är Frida Öström som kommer till området några dagar i veckan. Hon har svenskalektioner för de boende. Det finns två grupper, en där de lär sig grunderna, som alfabetet och fraser som är bra att kunna, och en lite svårare där man lär sig konversera lite bättre.

– Frida är jättebra. Jag gillar hennes lektioner och jag tycker det är roligt att lära sig svenska, säger Osama Faez.

Innan flyktingförläggningen öppnade hade den lilla byn Viskan bara 100 invånare och det fanns en oro inför öppningen. Flyktingförläggningen ökade invånareantalet med 200 procent och har gett arbetstillfällen till ett tiotal personer.

– Det har gått väldigt bra. Det har varit få problem och jag har fått många samtal från människor som undrar om de kan hjälpa till, säger Roland Falk.

Mer läsning