Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen utländsk arbetskraft

Många av Sveriges kommuner och landsting räknar med att behöva importera arbetskraft i framtiden för att klara servicen.
— Jag tror inte att det kommer att bli aktuellt i Ånge, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons
I en enkät som skickats ut till landets samtliga kommuner och landsting från Dagens samhälle räknar varannan kommun och två av tre landsting att de behöver söka personal i utlandet inom 10 år.
Många vill också värva från länder utanför EU.
Arbetskraft från både EU-länder och från länder utanför EU behövs för att undvika personalbrist inom främst vård och omsorg.
Och hela EU kommer att hamna i samma situation som Sverige och därför tvingas man att leta sig till länder utanför den Europeiska gemenskapen.
Ånge kommun kommer inom en mycket snar framtid att ha mycket stora pensionsavgångar.
Siffror pekar mot att övers 500 anställda inom vårds och omsorg kommer att gå i pension om några år.
Men kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson ser ändå inte något behov av att vända sig utanför kommunens gränser, ut i Europa, eller övriga delen av världen för att hitta personal.
Med den arbetslöshet som vi har i kommunen och om vi kan minska på sjukskrivningarna. Det rör sig om omkring 1 500 personer i Ånge kommun, säger Sten-Ove Danielsson.
Han menar också att få arbetskraft från andra länder löser inte ekonomin för kommunerna.
Det blir inget resultat för kommunen om arbetslösheten och sjukskrivningarna fortsätter att vara höga om vi importerar arbetskraft. Det jag tror kan bli aktuellt är att vi importerar arbetskraft med specialistkompetens, till exempel läkare, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons