Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget gehör för efterfrågad belysning

/
  • Föräldrar i Ovansjö vill ha tillbaka belysning vid sin busshållplats, men Trafikverket säger nej.

Den belysning som plockats bort vid en busshållplats längs riksväg 83 i Ovansjö kommer inte sättas tillbaka. Det meddelar Trafikverket i sitt svar.

Annons

Det var i slutet av augusti som en småbarnsförälder vände sig till Trafikverket med en vädjan om att den borttagna belysningen vid busshållplatsen längs riksväg 83 skulle sättas tillbaka. Detta då flera föräldrar börjat känna oro för att deras barn snart skulle behöva korsa riksväg 83 i mörker.

Och nu när vintermörkret på allvar har lagt sig över kommunen så står det också klart att Trafikverket inte kommer göra tillvaron ljusare. I alla fall inte i form av vägbelysning.

Utifrån Trafikverkets gällande råd och krav så ska det vanligtvis vara minst tjugo av- och påstigande per dygn för att en busshållplats ska anses behöva belysning. Något som enligt Kollektivtrafikmyndigheten inte är fallet i Ovansjö, där statistiken säger att det endast två av- och påstigande per dygn. …

– Hur denna statistik har tagits fram har jag ingen kännedom om, men med en enkeö summering av de barn som bor i den aktuella delen av byn så bör det åtminstone vara 6-8 stycken som under skolåret dagligen nyttjar busshållplatsen, skriver småbarnsföräldern, som vill att Trafikverket omprövar sitt beslut.

– Att man monterar ner gatubelysningen över den busshållplats som barnen dagligen nyttjar anser vi går rakt emot det budskap nollvisionen förmedlar, avslutar denne i sitt mejl.

Mer läsning

Annons