Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget hinder för fler asylboenden

/
  • Antalet tillfälliga asylboendeplatser i Ånge kommun räcker enligt SVT inte till för att Ånge ska kvala in på Migrationsverkets undantagslista.

Ånge kommun finns enligt uppgifter till SVT inte med på Migrationsverkets lista över kommuner som har nått taket för antal asylsökande.

Annons

Det har gått några veckor sedan brevet från Migrationsverket landade på kommunalråd Sten-Ove Danielssons bord, och där man meddelade att man undersöker möjligheten att sätta ett tak för hur många asylsökande som ska få finnas i en kommun i förhållande till dess befolkningsmängd.

– Hur vi lyckas med detta är i skrivande stund oklart, inte heller var ett sådant tak kommer att hamna, sa Migrationsverkets boendeansvarige Tolle Furegård då.

Nu tycks dock en bild ha utkristalliserat sig om vilka kommuner som nått upp till taket. Enligt SVT så handlar det om totalt fjorton kommuner, och Ånge är inte en av dem.

– Men det känns som ett steg i rätt riktning i alla fall, säger Sten-Ove Danielsson, som tror att Ånge kommun snart tillhör den gruppen.

– Snart flyttar ett antal elever i Torpshammar och då blir det förmodligen ytterligare ett 50-tal platser där. Och om sedan även Bolbyskolan i Ånge blir godkänd så tror jag vi kommer finnas med på den här listan, förklarar han.

Läs också: Sätter ner foten i flyktingfrågan

Det hoppas även oppositionsföreträdare Kjell Grip. Han tycker det borde gå att ta hänsyn till ännu mindre områden, som det kring Torpshammar.

– Rent administrativt kan det knappast vara någon större börda för Migrationsverket att hantera detta i samarbete med berörda kommuner, bara det finns beslut om tydliga riktlinjer högre upp i den politiska hierarkin, menar Kjell Grip.

Skulle det visa sig att Ånge i framtiden kvalar in på listan så betyder det inte nödvändigtvis att alla etableringsförsök stoppas. Uppstår platsbrist så kommer även anbud från aktörer i de undantagna kommunerna att beaktas.

– Jag vet inte om det finns fler som funderar på att starta upp verksamhet här, men tomma kåkar finns det nog för den som är kreativ, konstaterar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons