Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-utveckling skapar jobb i Alby

Från hotad elskåpstillverkare till ett framgångsrikt och flexibelt industriföretag, och dessutom en av kommunens största arbetsgivare. Allt lite i skymundan.
– Det är tyvärr få som vet omfattningen av företaget, säger Bo Berglund, vd på Elkapsling och ett av kommunens just nu mest välmående företag.

Annons

Alby är av många synonymt med Akzo nobels stora industrier. Men i skuggan av klorat- och väteperoxidtillverkningen så växer också ett företag som sett en ny gryning i den digitala utvecklingens spår – Elkapsling.

När marknaden för elskåp svalnade hände samma sak vid Elkapsling som nyligen skedde hos Permascand i Ljungaverk. Anställda med framtidstro tog vid och började utveckla nya produkter för nya marknader.

I dag ägs Elkapsling av Lagercrantzgruppen och är ett av deras 38 teknikbolag. I förarsätet sitter vd Bo Berglund, hämtad från just Permascand, och han håller med om att det finns likheter i den utvecklingsfas som de båda industriföretagen är inne på.

– Dels har vi breddat vårat produktsortiment och de artiklar vi säljer, plus att vi jobbar på ett bredare kundfokus, säger Bo Berglund, och nämner allt från elskåptillverkare till kärnkraftverk som kunder.

Han konstaterar också att den teknikutveckling som slagit ut många företag i stället varit till gagn för den egna verksamheten.

– Den digitala tekniken är till fördel för den här branschen, det blir mer och mer övervakningsutrustning som måste skyddas mot väder och vind, och där kommer vi in och kan skräddarsy lösningar, konstaterar han och lotsar oss ut till en ombyggd lokal där kompletta teknikhus nyligen har börjat produceras.

– Allt ska gå fort i dag att installera. Inte minst när det kommer till telebolagen och utbyggnaden av mobilnätet, säger Bo Berglund som kan tacka 4G-utbyggnaden för en stor del av de ordrar som landat i kundkorgen.

Den senaste tiden har också åtskilliga miljoner investerats i att uppgradera och utöka maskinparken, och totalt jobbar närmare 80-talet personer inne i den 15 000 kvadratmeter stora lokalen.

Ändå är det få kommuninvånare som vet vad Elkapsling gör, eller kan placera ut det på en karta.

– Det är tyvärr få som vet omfattningen av företaget, och det är inte naturligt att åka förbi här, så där har vi en resa att göra. Att tala om att vi finns och att det finns många möjligheter till intressanta jobb här hos oss, säger Bo Berglund som anställt sex personer det senaste halvåret, och just nu söker ytterligare folk till säljavdelningen.

När vi slutligen ber honom blicka in i kristallkulan för en resa 10 år framåt i tiden så levererar han följande vision:

– Då har företaget utvecklats ytterligare. Vi har breddat vår verksamhet och jobbar ännu mer med kundanpassade lösningar.

Och Ångeborna vet om att ni finns och vad ni gör?

– Absolut!

Mer läsning