Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag förstår inte"

/
  • Dan Thornberg ser ingen logik i bygg- och miljönämndens resonemang gällande ansökan om dispens från strandskyddet vid Backetjärn.

Backetjärn är ett av de områden som Ånge kommun anser vara lämpligt för utveckling inom strandskyddsområdet. Därför kom avslaget från bygg- och miljönämnden som en överraskning för Mid adventures vd Dan Thornberg.

Annons

– Jag förstår inte hur man först kan få dispens för att bygga nya stugor inom ett strandskyddsområde, och sedan få avslag när man vill göra en fiskestig som är handikappanpassad på samma mark.

Det säger Dan Thornberg efter bygg- och miljönämndens krav på återställning av området runt tjärnen.

Bland annat så ställer han sig frågande till varför det tagit fem månader att komma fram till ett nytt beslut gällande ansökan.

Men framför allt varför man bara väger beslutet mot miljöbalken, och inte det dokument som möjliggör undantag i vissa områden – Landsbygdsutveckling i nära områden (LIS).

– Där pekas Backetjärn ut som lämpligt för att medge dispens för just sådana här satsningar, men den planen verkar bygg- och miljönämnden inte ens ha brytt sig om att titta på innan man tog sitt beslut, säger Dan Thornberg, som tillsammans med bolagets övriga ägare åter kommer att begära omprövning hos länsstyrelsen.

När det gäller bolagets förfrågan om att få avlägsna några tallar på campingområdet så finns det, bokstavligt talat, en helt naturlig förklaring till varför frågan har ställts.

– Det började med att personalen såg hur många husbilar och husvagnsekipage kom hit och vände ute på parkeringen, och efter att ha haffat några av dem för att fråga varför så fick vi förklaringen att de tyckte det var för mycket tallar på området, säger Dan Thornberg.

En rundfrågning bland bekanta med husvagn gav liknande svar. För många träd på platsen betyder parkeringsproblem, mycket skräp och lite solsken. Faktorer som man gärna slipper under sin semester.

– Därför har vi ställt frågan om man skulle kunna gallra bort några tallar, för just nu så står det omkring 450 träd på området, säger Dan Thornberg, som menar att fler än det egna bolaget som skulle gynnas av det.

– Får vi hit turister som stannar så gynnar det alla, så väl kommun som privata aktörer, menar Dan Thornberg.

Förslaget är också att kommunen nyinvesterar intäkterna från gallringen i en ny lekpark vid den kommunala badplatsen. Något som han menar skulle göra stranden än mer attraktiv under sommarhalvåret.

Hur det blir med den saken är dock ännu inte bestämt. Enligt fritidschef Stefan Wallsten så håller man fortfarande på och tittar på hur ett uttag skulle kunna genomföras till allas gagn.

– Men idén som sådan, att använda de medel som blir över till en allmän lekplats, tycker jag låter bra. Men först ska skogssällskapet dit och titta på om och hur man kan gallra, säger Stefan Wallsten.

Mer läsning

Annons