Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktläger lockade många ungdomar

/
  • Erfarna jägare och blivande jägare samlades till ett stort ungdomsjaktläger i Torringen utanför Ånge.
  • Att öva skytte innan man börjar med jakt är ett måste och just övningsskytte var en stor del av lägret.
  • Förutom skytte fick deltagarna även prova yxkastning under en femkamp.
  • Under femkampen fick ungdomarna testa pistolskytte ner i ett fikterat grävlingsgryt.

Borgsjö jaktvårdskrets vill locka fler ungdomar in i jakten.
– Det är snart bara gamla gubbar kvar i många lag, säger Örjan Strandberg.

Annons

Medelåldern i många jaktlag blir allt högre och återväxten i jägarkåren hänger inte riktigt med i samma tempo. För att råda bot på problemet ordnas varje år jaktläger för ungdomar runt om i landet och en av många jaktkretsar som satsat på just ungdomsläger är Borgsjö jaktvårdskrets.

– Vi ser en trend att intresset för jakt minskar och vad det beror på vet vi inte. Vi tycker att det är väldigt viktigt att vi får in de yngre jägarna, det är snart bara gamla gubbar kvar, säger Örjan Strömberg, Borgsjö jaktvårdskrets.

Sista helgen i september samlades 16 ungdomar på en jaktcamp utanför Ånge, närmare bestämt vid sjön Torringen, för att tillsammans med hundförare, ledare och annan servicepersonal under två dagar få chansen att prova på flera olika jakter. Ungdomarna var från 9 år och upp till 18 och kom från olika orter i kommunen.

– Fantastiskt roligt att så många ville vara med på lägret och det fanns fler som uttryckt en önskan om att få delta, men vi kunde inte ta in fler den här gången. Kul även att så många tjejer vill vara med, säger Örjan Strandberg.

På programmet stod övningsskytte, jakt på hare, räv, skogsfågel samt jakt på sjöfågel vid Ljungan, strax nedströms Ljungaverk. Och en del fångst blev det också.

Under lördagen serverades ungdomarna en viltbaserad lunch och sedan väntade femkamp med allt från yxkastning till pistolskytte och luftgevär.

Var ungdomarna nöja med helgen?

– Ja, de jag pratat med efteråt har varit väldigt nöjda. Två av ungdomarna fick även fångst så det var roligt, säger Mikael Ahnström, ungdomsledare.

Kommer ni fortsätta med jaktläger nästa år?

– Ja, så är det i alla fall tänkt men kanske ett litet annat format på lägret. Vi funderar även på att lägga lägret under novemberlovet eftersom det då även finns möjlighet till både jakt på älg och rådjur, säger Mikael Ahnström.

Mer läsning

Annons