Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanska flöjttoner vid Eldnäset

/
  • Närmare 30 flöjtspelare samlas i helgen i Kölsillre för att vara med på den årliga spelpipekursen som Göran Månsson håller i.
  • Taro Matsumoto kommer ända från Japan för att gästföreläsa vid spelpipekursen.

För femte året håller riksspelmannen Göran Månsson kurs i spelpipa vid sitt sommarhus i Kölsillre.
Närmare 30 deltagare från Danmark, Norge, Japan och Sverige kommer under några dagar att få lära sig ny folkmusik – den här gången från Japan.

Annons

För första gången under dessa fem åren har man en gästföreläsare på plats och det är en långväga gäst. Taro Matsumoto kommer från Japan och är kollega till Göran Månsson.

– Vi har lärt känna varandra när jag varit i Japan och jobbat och nu kommer han för första gången till Sverige och Kölsillre, det blir lite kontraster, säger Göran Månsson.

Med sig i bagaget har han dem klassiska japanska bambuflöjten Shakuhachi, ett instrument som ursprungligen spelades av munkar och som är ett viktigt instrument i den traditionella japanska musiken.

– Det är lite meditiativ musik, förklarar Göran Månsson.

Taro Matsumoto kommer att lära ut japanska folkmelodier och han har även med sig olika flöjter som kursdeltagarna kommer att få chansen att prova.

– De kommer att få möta en helt annan flöjtkultur och det är meningen med dessa kurser, att deltagarna ska få möta något helt nytt. Häromåret spelade vi på offerdalspipa och månmarkapipa, säger Göran Månsson.

Allmänheten kommer också ges en chans att lyssna till de japanska flöjttonerna då det i kväll är den sista i raden av sommarens konserter på Eldnäset. Taro Matsumoto och kursdeltagarna bjuder då på en skön sensommarkonsert.

Mer läsning

Annons