Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JPL tar över kyrkogårdsskötseln

I går blev det klart att JPL Mark och Anläggning i Hallsta tar över skötseln av kyrkogårdarna i Borgsjö-Haverö kyrkliga samfällighet. De närmaste fem åren ska företaget sköta utomhusmiljön vid församlingens anläggningar. Och bland den uppsagda personalen släpper oron för framtiden då de tas över av JPL.

Annons
Det var i februari som beslutet togs av kyrkofullmäktige i Borgsjö/Haverö kyrkliga samfällighet om att säga upp de sex vaktmästarna.
I beslutet stod det att ändra vaktmästarorganisationen och övergå till entreprenad. Vidare att kyrkonämnden skulle verkställa uppsägningen av personalen och att kyrkonämnden skulle anta det bud som lades.
Och igår informerades personalen om framtiden och att de inte längre arbetar för kyrkan.
Samtidigt kom beskedet om att JPL Mark och Anläggning i Hallsta får entreprenaden under de kommande fem åren.
Vi kommer också att ta över personal. Men om det blir alla är inte klart. Eftersom kyrkan också ska ha två anställda för inre arbeten. Vi kommer att finnas utomhus och göra våra jobb, säger Jan Andersson, vd i Mark och anläggning.
Och för personalen var beskedet på onsdagen om att de får fortsätta hos JPL glädjande.
Nu känns det bra. Vi har gått länge och känt oro för framtiden. Vi har fått mycket lite information under hela den här tiden. Som vanligt finns i längst bak i kedjan när det gäller ionformationen, säger Carl-Eric Frost som arbetat som kyrkvaktmästare i Borgsjö församling i över 30 år.
Om drygt en månads räknar Jan Andersson med att allting ska vara klart och att personalen då finns i hans företag.
Det är en del saker som ska ordnas innan allt är klart. Och hur organisationen kommer att se ut är inte riktigt klart. Om man kommer att åka runt till de olika kyrkorna för att göra jobb eller om man blir stationerad vid en och samma kyrka. Det kan ju vara så att man är duktig på en viss sak och då är det ju bra om man sköter just den delen vid alla kyrkorna, säger Jan Andersson.
de som vill får en ny arbetsgivare i Jan andersson och JPL. Och vi är övertygade om att det kommer att bli bra för vaktmästarna som följer med.- Vi kommer att behålla två som ska sköta kyrkorna på insidan då entreprenaden bara gäller grönområdena. Och jag tror att det kan vara bra att det finns de med kunskaper var man ska gräva gravar och även när man ska sätta ned kistorna i gravarna, säger Karl Myrberg.

Mer läsning

Annons