Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julborden undersöks

/
  • Ånge kommun genomför även i år kontroll av de julbord som står uppdukade i restaurangerna för att matgästerna ska känna sig trygga.

Ånge kommuns miljökontor har, som tidigare år, tagit prover på julborden som erbjuds. – Vi har ännu inte fått resultatet, säger Lena Sehlberg, hälsoskyddsinspektör.

Annons
Det var den första advent som Lena Sehlberg åkte runt och tog prover på de julbord som stod uppdukade i olika restauranger.
Jag var ute på tre ställen. Det finns nämligen inte så många julbord i kommunen, säger Lena Sehlberg.
Kommunens miljökontor har tagit prover varje år på de julbord som stått uppdukade.
Och vad jag kan erinra mig så är det inte något år som den mat som funnits på julborden har klassats som otjänliga. Det kan ha funnits något prov med anmärkning, fortsätter Lena Sehlberg.
Den kontroll som görs på restaurangerna är hur maten hanteras och om den står på rätt ställe i restaurangen.
Den mat som ska vara kall ska stå på kallt underlag. Och den mat som ska vara varm ska också vara ordentligt varm, berättar Lena Sehlberg.
Tips och råd ger hon också till de näringsställen som serverar julbord.
Jag pratar med personalen om hanteringen. Till exempel att man ska ta ut faten och fylla på ordentligt varje gång och inte med små mängder på faten, berättar Lena Sehlberg.
I slutet av den här veckan räknar hon med att provsvaren ska komma på de julbord som hon har undersökt.
Jag ska väl också ta något ytterligare prov på någon restaurang som jag inte hann med första advent när jag var ute, slutar Lena Sehlberg.

Mer läsning

Annons