Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallsupar för envisa simelever

/
  • Utesimskolan i Vojen i år blev kyligare än vanligt.

Sommarsimskolan i Vojen är över för i år. Simläraren Julia Berglund är stolt över eleverna som kom trots vädret.
– Det är väldigt viktigt att lära sig att simma, säger hon.

Annons

– Jag hade innesimskolan i Fränsta, och utesimskolan i Vojen tillsammans med min kompis Ellen Hägg, säger Julia Berglund som också är badvakt på badhuset i Fränsta.

Totalt 16 barn har deltagit på simskolan i Vojen under juli. Men vädret ställde till det.

– Det är stor skillnad på att vara ute och inne, när vädret varit så dåligt väder. När vi varit ute har vi inte kunnat vara i lika länge, säger Julia Berglund.

Som mest har man kunnat vara i vattnet femton minuter åt gången, vilket Julia Berglund tror har gett andra möjligheter till att lära ut.

– Vi har kunnat ge mer egen tid till barnen, medan de andra värmer sig lite. Jag tror det har fungerat rätt bra, vi har sett stora framsteg hos vissa elever, säger Julia Berglund.

En del av de som gått i sommarsimskolan i Vojen kunde inte simma när de kom, och Julia Berglund tycker att simskolelärare har ett stort ansvar.

– Det är ju ett stort problem när det inte finns simklubbar som kan stötta kommunen. Det är väldigt viktigt att alla kan få lära sig att simma, säger hon.

Det är i Sverige lag på att alla barn ska lära sig simma innan de slutar årskurs fem. I Ånge ligger hela ansvaret för simskolor på kommunen.

– Egentligen borde man försöka ordna fler simskolor under vintern, kanske bara någon helg eller så, säger Julia Berglund.

Under sommarsimskolan kom även föräldrar och deltog, men kanske inte för att lära sig att simma.

– En del av dem ville ta om simborgarmärket, och vissa ville vara med och simma med barnen, säger Julia Berglund.

Främst har Julia Berglund varit väldigt imponerad av eleverna.

– De har kommit och verkligen velat hoppa i vattnet, trots att det varit så kallt flera gånger. De har varit jätteduktiga, säger hon.

Mer läsning

Annons