Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kemikalieläcka efter tankbilsolycka

/
  • Tankbilen var fullastad med väteperoxid när den välte inne i Alby. Ämnet läcker ur luckorna på tankarna och räddningstjänsten sprutar vatten på bilen för att minska risken för brand.
  • Vatten sprutades på den 49 procentiga läckande väteperoxiden för att den inte skulle självantända.

(Uppdaterad: kl 15:45) En tankbil fullastad med väteperoxid välte på förmiddagen idag i Alby. Lasten läcker och platsen är avspärrad. — Just nu finns det ingen risk för att allmänheten, men själva bärgningen kan innebära ett riskmoment, säger Christer Nilsson vid räddningstjänsten i Ånge

Annons
Den finska tankbilen, en så kallad bulkbil, hade precis fyllt tankarna med 37 ton 49-procentig väteperoxid på Alby-fabriken och var på väg till Finland när olyckan inträffade.
På väg genom Alby skar bilen av oklar anledning ner av vägen och välte ner i diket. Föraren klarade sig undan med lindriga skador, men det läcker nu mindre mängder väteperoxid ur manluckorna till tankarna.
Just nu har vi fyra man på platsen som sprutar vatten på läckan för att späda ut väteperoxiden och därmed minska brandrisken, säger Christer Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Ånge.
Olycksplatsen och östra infarten till Alby är avspärrad och för närvarande bedömer man att det inte finns någon risk för allmänheten.

Bärgning ikväll
Ikväll kommer experter från det finska transportföretaget hit med en annan tankbil för att pumpa över den återstående väteperoxiden innan vi inleder bärgningen, säger Christer Nilsson.
När tankbilen sedan ska bärgas senare ikväll får räddningstjänsten i Ånge förstärkning i med bland annat en brandingengör från Sundsvall.
Bärgningen innebär en viss risk. Skulle något gå snett kan till exempel någon av tankarna gå sönder och ett större läckage inträffa.
Allmänheten omkring olycksplatsen kommer att informeras om det blir aktuellt med evakuering under bärgningen.

Fakta: Väteperoxid
Väteperoxid (H2O2) är ett oxiderande ämne med frätande egenskaper som i blandning med brännbara ämnen kan ge upphov till häftig reaktion och eventuellt självantända.
Vid högre koncentrationer av ämnet i gasform finns explosionsrisk.
Väteperoxid används till största delen för blekning av pappersmassa men även som till exempel desinficeringsvätska och i kemiska processer, bland annat vid framställning av vissa organiska peroxider.

Källa: Sprängämnesinspektionen

Mer läsning

Annons