Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinahojar säljs i Haverö

Kina, världens snabbast växande ekonomi har letat sig fram till Haverövallen i Haverö. Sedan en tid tillbaka säljer Örjan Gunnarsson, motorcyklar, EU-moppar och fyrhjulingar som det står Made in China på. — Affärerna går bra, berättar han.

Annons
Vardagen för Örjan Gunnasson har i många år varit SJ:s tjänstekostym i hans jobb som tågmästare.
Men för ett år sedan fjäll hans ögon på en annons om att det kinesiska motorcykelmärket Lifan behövde någon som byggde upp ett återförsäljarnät från Tierp i söder till Kiruna i norr.
Jag tog ledigt ett halvår från SJ och flängde runt, berättar Örjan Gunnarsson.
och att hitta de som ville ge sig in på marknaden var inte några större problem.
Det fungerade bra. Det blev mycket resande, men det var kul. Men till slut hörde man även ifrån sig från SJ. Antingen skulle jag fortsätta med att jobba som tågmästare eller så skulle jag fortsätta med de kinesiska motorcyklarna. Och efter funderande hit och dit, hoppade jag av regionchefsjobbet och gick tillbaka till SJ, fortsätter Örjan Gunnarsson.
Men han släppte inte kontakten med motorcyklarna. Istället började han att bygga upp en egen försäljning i Haverövallen.
Och det har fungerat mycket bra. Försäljningssiffrorna har varit bra, säger han.
Och att hojarna från Kina säljer bra trycker han inte på något sätt är märkvärdigt.
Hojarna är billiga. En modell på 400 kubik kostar 28 000 kronor. Var kan du köpa en spritt ny hoj för det priset idag. Och modellerna som är bålde glidare och offroadcyklar är snygga tycker jag. Dessutom så är fabriken inte någon nybörjare på att bygga motorcyklar. De har tidigare tillverkat delar till Honda. En del som ser cyklarna tror vid första blicken att det är en Honda, fortsätter Örjan Gunnarsson.
Just nu väntar han på att årets modeller ska börja rulla in för att visas upp.
Priserna kommer även i år att ligga mycket bra. Men de kommer troligen att stiga ganska snabbat när Europa har erövrats. För det är jag övertygad om att det kommer att bli. Modellerna och priset och att alla hojar som går efter vägen har två års garanti, slutar Örjan Gunnarsson som inte har några problem att sälja motorcyklar i Haverö.
Kunderna hittar till honom för att se och köpa en ny del av det kinesiska ekonomiska undret.

Mer läsning

Annons