Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer erbjuda gratis buss- och tågresor

/
  • Under 2015 så kommer det att erbjudas möjlighet till prova på-pendlande med buss och tåg inom Ånge kommun.

Under 2015 kommer ett antal kommuninvånare ges möjlighet att gratis testa på tåg- och busspendlarlivet.

Annons

För två år sedan så motionerade Elisabet Larsson (C) om att kommunen borde stimulera det kollektiva resandet inom kommunen genom att under en kortare tid erbjuda gratis bussresor. Ett förslag som visserligen resulterade i ett avslag, men också beskedet att diskussionen skulle lyftas till Kollektivtrafikmyndigheten inför framtida marknadsföringsinsatser.

Och nu kommer beskedet om att det i år faktiskt finns utrymme för just en sådan insats, om än inte i samma frikostiga omfattning som Elisabet Larsson föreslog.

– Det här handlar om ett begränsat antal kort som ska göra det möjligt för pendlare som tidigare inte åkt kollektivt att prova på detta gratis under en period, säger Jan Rylander, ansvarig för kollektivtrafikfrågorna på Ånge kommun.

Kostnaden för försöket beskriver han som ringa, på sin höjd några tusenlappar.

Samtidigt konstaterar han att det är svårt att vrida om resvanorna för de som i dag pendlar med bil då det finns många parametrar som spelar in vid valet av transportmedel.

– Dels så är det så klart prisbilden och turtätheten som är avgörande, men sedan finns det också flera andra faktorer som påverkar valet, säger Jan Rylander.

Mer läsning

Annons