Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar hjälp av studenter

/
  • Fyra av fem studenter är redan på plats och arbetar. Från vänster Lina Kamsten, Lotta Strömberg, Simon Lindström och Elise Öberg.

Ånge kommun får hjälp av akademikerstudenter under sommaren. Syftet är att visa upp arbetet på kommunen och få yngre personer med akademisk utbildning att stanna kvar.

Annons

Inom 15 år kommer hälften av alla kommunalt anställda i Ånge ha nått pensionsålder. De flesta av dem sitter på poster som kräver akademisk utbildning. För att locka hit fler med just den sortens utbildning håller kommunen så kallad Akademikerpraktik för fem studenter under sommaren. Förutom att läsa en akademisk utbildning ska studenterna ha en koppling till Ånge kommun.

– Vi vill få in kompetensen och visa vilka roliga jobb som faktiskt finns här. Vi ser ju helst att de som är härifrån stannar kvar, eller i alla kommer tillbaka, säger Lena Laaksonen, personalchef på Ånge kommun.

I år är andra året som projektet genomförs. Första året gick så pass bra att de såg det som en självklarhet att fortsätta även detta år.

Totalt kostar studenterna ett par hundra tusen kronor, men Lena Laaksonen säger att det tjänar in sig självt med tanke på det arbete de utför.

– De gör ett riktigt jobb och får stort ansvar. Det är fantastiskt att kunna få in extra förstärkning och nya ögon, det behövs verkligen, säger hon.

Årets fem studenter har alla en stark koppling till Ånge och de flesta har växt upp i kommunen, innan de flyttade för att studera.

Vilket uppdrag de har fått under sommaren och hur länge varje student blir kvar, beror på vilken utbildning de läser och vad det är för arbete som behöver utföras. Det handlar om allt från att åka runt och inventera övergivna gårdar till att uppdatera intranätet och agera språkkonsult och granska kommunens texter.

– I en liten kommun blir det lätt så att den dagliga verksamheten står lite i vägen för arbeten som vi måste ta tag i och som kan underlätta vårt arbete väldigt mycket. I år har det blivit många sådana uppgifter som studenterna har fått bita i, säger Lena Laaksonen.

Mer läsning

Annons