Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunförbundet i Ånge

—Kommunförbundet behövs som mötesplats. Det sade Christer Nilsson, kommunalråd i Sollefteå och ordförande för kommunförbundet i Västernorrland vid förbundets årsmöte i Ånge.

Annons
En gång om år träffas de follkvalda i kommunförbundet i någon av länets kommuner.
I år var det dags Ånge som stod som värd för årsmötet.
Välkommen till dårarnas paradis, sade Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson med glimten i ögat.
Han gav också en förklaring till varför han hälsade välkommen som han gjorde.
För tio år sedan gjorde landstinget sin säkert bästa affär någonsin när man sålde Bodaborg till ett gäng entusiaster. Prislappen var en krona. Efter köpet var det dags att övertala bankerna om de idéer man hade, men som inte fanns någon annanstans. Nu finns Boda borg på fler platser i landet och just nu är med på besök i Irland för att skriva ett kontrakt på ett Bodaborg även där. De har också fått erbjudande om att sälja företaget. I Munkbysjön finns en restaurang på mittpunkten som är öppen en stor del av året. Och i Byberget arrenderar man ut jakt och boende till turister. Framgångsrecept som heter duga, sade Sten-Ove Danielsson.
Och de här framgångarna som skapats av människor som vill göra något kunde deltagarna ta med sig hem till sina egna kommuner.
Och Christer Nilsson ansåg också att kommunförbundet behövs.
Det är viktigt att vi har en mötesplats. I kommunförbundet kan vi träffas och diskutera gemensamma skolfrågor eller inom den sociala sektorn. Skolfrågorna blir väldigt aktuella från och med år 2007 med gymnasiereformen. Tidigare fanns heller inget samarbete när det gäller sophanteringen. Men nu hare vi det. Kommunförbundet har också blivit en samlingsplats för de tekniska kontoren, sade Christer Nilsson.
Men han ville också se ett större engagemang i Midsweden.
Det fungerar bra i Bryssel, men vi måste engagera oss mer på hemmaplan. Hela landet, Stockholm, Ånge, Pajala och Göteborg kan komma att hamna i samma stödområde i framtiden. Och då är frågan var EU-pengarna hamnar, sade han.
Vid årsmötet fanns hans Andersson på plats för att berätta om ansvarskommitténs arbete.
Kommittén arbetar med hur Sverige ska organiseras i framtiden.
Länsgränserna ska kanske inte se ut som de gör för närvarande. Skogslänen ska kanske se ut på annat sätt. Formerna ska kanske inte få stå i vägen. Frågor om marken och hur den används, trygghetsfrågor som har blivit väldigt aktuellt efter flodvågskatastrofen är också aktuellt att ta upp i kommittén, sade Hans Andersson.

Mer läsning

Annons