Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst och solidaritet i Ånge bibliotek

/
  • Maria Deldén har just kommit hem från sin andra biståndsresa till Colombia. Med i bagaget har hon konst som nu ställs ut i Ånge bibliotek.
  • Maria Deldén.

– Det här är det första utbytet i Sverige i sitt slag och jag är jätteglad att allt fåren konkret start i Ånge. Det säger Maria Deldén, biståndsarbetare som just kommit hem från Colombia med en konstutställning och igångsättning av ett utbyte mellan länderna.

Annons

Maria Deldén från Ånge är känd för sitt engagemang inom bistånds- och flyktingfrågor.

Den före detta gymnasieläraren vid Bobergsskolan har i många år arbetat med solidaritetsfrågor och på olika sätt engagerat sig för den så kallade tredje världen och människor på flykt.

Maria arbetar numera med lärarutbildning i Falun och Umeå och på fritiden handlar det mycket om Latinamerika.

– Jag har just kommit hem från min andra resa till Colombia. Jag blev inbjuden för att hålla föredrag om bland annat den speciella forskning som jag bedriver i Sverige. Det finns en stor kunskapstörst i Colombia, berättar Maria Deldén.

Maria är med i den nystartade föreningen "Vidgade Vyer i Sverige". Med hjälp av den föreningen fick Maria med sig en bunt oljemålningar och informationsmaterial från Colombia.

– Vi ska hjälpa till att bygga upp ett utbildningscenter i Colombia. Landet är äntligen inne i en fredsprocess där det handlar om social rehabilitering av unga människor som behöver byta bort sina vapen mot böcker, beskriver Maria Deldén.

En stiftelse som förkortas AJOVEC och på svenska uttyds "stiftelsen för unga människor i förändring" ligger bakom uppbyggnaden av utbildningscentret.

För att samla in pengar till detta utbildningscenter har Maria initierat en konstutsällning i Ånge bibliotek. Det är fjorton oljemålningar, gjorda av några av Colombias mest kända konstnärer.

– Några av tavlorna släpade jag med mig på flyget hem och Ångeborna blir de allra första i Sverige som får se den här exklusiva konsten, förklarar Maria Deldén.

Alla oljemålningar är till salu och pengarna går oavkortat till det aktuella biståndsprojektet.

Till utställningen medföljer information om projektet och hur man kan stödja uppbyggnadsarbetet i Colombia.

Mer läsning

Annons