Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam släckning av skogsbränder

/
  • Värmen är tillbaka och markerna har torkat upp efter de åskskurar som kommit. Räddningstjänsten i Ånge befarar nya skogsbränder.
  • Räddningschef Lars Nyman hoppas att Räddningsverket skjuter till pengar för skogsbrandbekämpningen under helgen. Omkring 500 000 kronor kommer kostnaden hamna på för kommunen beräknar han.
  • Christer Nilsson, utryckningsledare under helgens svåra skogsbränder i Ånge kunde på måndagen börja summera hur stora skador som bränderna åstadkommit.

Omkring 500 000 kronor kommer skogsbränderna som rasade i helgen att kosta Ånge kommun. — Jag hoppas att vi kan få pengar från Räddningsverket, säger räddningschef Lars Nyman.

Annons
Det var på fredagen som åskan slog till ordentligt på olika håll i Ånge kommun.
Redan vid 15-tiden kom de första larmen om skogsbränder. Flera av dem kunde räddningstjänsten snabbt släcka.
Men vid det åskväder som drog förbi senare på eftermiddagen blossade flera bränder upp och de fick snabbt fotfäste i den torra marken.
En av de större bränderna startade på Abbortjärnsberget inne i Helvetetsbrännans naturreservat.
Räddningstjänsten hade branden under kontroll vid midnatt på söndagskvällen.Totalt var det omkring 25 hektar skog som eldhärjades.
Den branden hade lägre prioritet när den skulle bekämpas. Ett stort område i reservatet var nämligen planerat att brännas och därför kunde vi låta den vara till viss del. Branden var dessutom i mycket oländig terräng och det var mycket svårt att få fram vatten. Vi fick ta hjälp av helikopter som lyfte upp slang och sedan fick vi bära upp sprutor, fortsätter Christer Nilsson.
Även det stora område som fattade eld på Länsterhöjden i Haverö var mycket svår att släcka för räddningstjänsten.
Branden startade i ett område där det inte fanns väg och vi fick dra slang mycket lång sträcka för att nå fram. Det arbetet fortsatte på måndagen då vi drog slang från en intilliggande sjö och på andra sidan branden. Bevakningen är nu överlämnad till markägaren SCA och Wildland Fire, berättar Christer Nilsson.
Bränderna i helgen inträffade när flera av räddningspersonalen hade semester.
Vi har fått ta hjälp av Hemvärnet, SCA, Wildland Fire och räddningstjänsterna i Bräcke, Svenstavik, Rätan och Sundsvall/Timrå, berättar Lars Nyman.
Och hjälpen från Hemvärnet har varit mycket värdefull anser man från räddningstjänsten i Ånge.
De skötte sig själva. Vi behövde bara ge dem uppgifter om vad de skulle göra. De har sin egen stab, matmöjlilgheter och annat som krävs. De hade också en mc-ordonnans som åkte runt och tittade i områden där det kom rapporter om skogsbränder. De hjälpte oss dessutom att sätta upp en radiomast i Länsterhöjden eftersom vi inte kunde få någon förbindelse till brandstationen i Ånge med vår anläggning. Med hjälp av deras sändare och mottagare kunde vi hålla kontakt. Mycket värdefullt, fortsätter Christer Nilsson.
Räddningstjänsten i Ånge är mycket nöjd med den samordning som skett mellan de olika räddningsstyrkorna.
Sundsvall/Timrå tog även övers ledningen när vi behövde vila. Det har fungerat mycket bra, slutar Lars Nyman.

Mer läsning

Annons