Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor

/
  • Kjell Edbom är nöjd med årets provfiske och utplanteringen av ytterligare 15 000 kräftor i västra.

15 000 kräftor har under veckan planterats ut mellan Kölsillre i väster till Ede i öster i Ljungan.
Därmed har det planterats ut 30 000 kräftor under två år.
— Fjolårets utsättning har varit lyckad, säger Kjell Edbom, Ljungaverk.

Annons
Det var sommaren 1999, strax före kräftpremiären, som de första döda kräftorna hittades på botten av Borgsjön.Mycket snabbt slogs hela kräftbeståndet i Ljungan ut.
Dykningar gjordes i flera områden och resultatet blev detsamma, mängder av döda kräftor på Ljungans botten.
Allt gjordes för att försöka hitta orsaken till att kräftorna dog. Kräftpesten trodde man var boven i dramat. Men ingen tillförlitlig analys gick att göra. Fortfarande vet man inte vad som orsakade kräftdöden.
Fiskevårdsområdena i västra, länsstyrelsen och fiskeriverket beslutade sig för att inte ge upp kampen för att få tillbaka den genuina flodkräftan till området.
Nu finns elva fiskevårdsområden med i projektet som på sikt ska återge Ljungan kräftorna igen.
Det är bara Borgsjö som inte är med. Varför vet jag inte, säger Kjell Edbom.
Förra året sattes de första kräftorna ut.
Och kräftorna härstammar från Ljungan. Det är därför som vi använder oss av dem. De har dessutom inga som helst sjukdomar. Det finns flodkräftor som har olika sorters sjukdomar, sjukdomar som inte är farliga. Men som vi inte vill ha hit, säger Kjell Edbom.
Vid fjolårets utsättning var en majoritet av kräftorna hankräftor.
Det har inneburit att reproduktionen inte har varit så bra. Men i år var det 60 procent honor som vi satte ut. Så det kommer att vara lyckat för framtiden, fortsätter Kjell Edbom.
Under sommaren har provfiske genomförts och det har varit lyckat.
I fjol fick jag sju kräftor på mitt speciella område. I år fick jag 16 stycken. Det går åt rätt håll, fortsätter Kjell Edbom.
Men det kommer att dröja innan allmänheten kommer att få ge sig ut en sensommarkväll på vattnen i västra och fiska kräftor.
Det tar många år för kräftorna att bli fullvuxna. Och vi hoppas att ingen kommer att tjuvfiska upp kräftorna. Upptäcker vi det då kommer satsningen på 250 000 kronor årligen att dras bort. Att fiska kräftor är för många ett sätt att koppla av med vänner och bekanta, grilla korv och fika. Därför hoppas vi att den här satsningen ska lyckas. Och när det blir dags att börja fiska kan det bli så att fiskevårdsområdena hyror ut burar och andra redskap. Bara för att inte få in sjukdomar i området. Föreningarna kommer nog att vilja ha kontroll på fiskeredskapen, slutar Kjell Edbom.

Mer läsning

Annons