Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritisk mot Ånge kommun

Jan Andersson, vd för JPL-mark och anläggning, är kritisk till Ånge kommun som beslutat att inte lämna ut snöröjningen på anbud. – Privata entreprenörer borde fått chansen, säger han.

Annons
Kommunens tekniska förvaltning har beslutat att man den kommande vintern ska sköta snöröjningen på egen hand.
Tekniska kontoret räknar med att spara 400 000 kronor på detta. Besparingarna blir då kommunen ska använda sig av den personal som man har i jourverksamhet har tekniske chefen Ove Skägg, tidigare förklarat i ST.
Men det här en ekvation som Jan Andersson anser inte går ihop.
Kommunen säger att man ska klara snöröjningen med tv å traktorer. Vi har använt två stora traktorer, en liten och en plogbil för att klara snöröjningen. Det går dubbelt så fort att snöröja med en plogbil än med en traktor. Vi har haft sju timmar för snöröjningen nu kommer kommunen att behöva det dubbla med de maskiner man ska använda. Jag förstår inte hur man har räknat, säger Jan Andersson.
Och han ifrågasätter även att det är kommunens jourpersonal som ska ägna sig åt snöröjningen.
Om man får en vattenläcka samtidigt som det snöar. Då blir snöröjningen eftersatt. Den måste göras på nätterna när det är lite trafik, ute i samhället. Och det man inte hinner på dagen får man då göra på kvällen, fortsätter Jan Andersson.
Han är mycket kritisk till att kommunen beslutat sig för att inte lämna ut snöröjningen på anbud.
Jag säger inte att det är vi som ska ha snöröjningen. Men de privata entreprenörerna borde få chansen att vara med och räkna. Nu får man inte det. För mig innebär det att jag måste permittera fem man. Och jag har redan börjat bjuda ut utrustningen jag har till försäljning. Vi har också skött snöröjningen och sandningen för flera bostadsrättsföreningar och andra företag. Men det kan vi inte fortsätta med nu, fortsätter han.
Beslutet av kommunen kan innebära att hela företaget slås ut menar han
Företaget har funnits i fem år med 14 anställda. Och alla har samma anställningsdatum. Jag har fått förslag om att söka snöröjningen i Alby och Fränsta. Men vem ska jag ge jobbet, när alla anställts samma dag. Därför lämnar jag inte in något anbud på snöröjningen där, säger Jan Andersson.
Enligt Jan Andersson går snöröjningen med 400 000 kronor i förlust varje vinter.
Med annan verfksamhet som vi har sommartid så går det ihop. Men kommunen ska dra in 800 000 kronor för att sköta snöröjningen. Det blir svårt, säger han.

Mer läsning

Annons