Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan glömde försäkringsanmälan och förlorade pengar

Borgsjö/Haverö församling får inte ut någon ersättning från försäkringsbolaget efter ett inbrott. Orsaken är att stölden rapporterades för sent.

Annons
Det var den 25 april 2001 som stölden upptäcktes i Haverö kyrka. Någon eller några bröt sig in och stal antika föremål, till ett värde som ingen i dagsläget känner till.
Det var bland annat två stycken träskulpturer från 1700-talet föreställande Maria och Johannes, en fönsterängel av trä från 1690-talet, två kandelabrar, sex stycken tennljusstakar, varav två från 1700-talet, och en prästkappa.
Inbrottet polisanmäldes. Men ännu har polisen inte lyckats klara upp brottet och inget av det stulna har återfunnits.
Under den tiden var Haverö en egen församling med ett eget kyrkoråd.
Det var vid den här tiden som beslutet togs att slå samman Haverö och Borgsjö, berättar Carl Myrberg, ordförande i Kyrkogårds och fastighetsnämnden.
Mycket tyder på att anmälan till försäkringsbolaget har ramlat mellan stolarna. Den görs först den 13 december 2004. Drygt tre år efter stölden.
Enligt dem villkor som kyrkan har med sitt försäkringsbolag måste anmälan göras senas sex månader efter skadan. Bolaget har nu meddelat att någon ersättning inte kommer att betalas ut.

Mer läsning

Annons