Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkjobb hotade i Ånge

Sex vaktmästare som jobbar inom kyrkan i Ånge riskerar att bli uppsagda. Bakgrunden är att kyrkan vill skära i sina kostnader.

Annons
Vi överväger att lägga ut skötseln av gravarna, gångarna och de allmänna ytorna utomhus på entreprenad, säger kyrkoherde Lars Riberth.
Beslutet om att ta in anbud togs vid senaste sammanträdet i Borgsjö Haverö kyrkliga samfällighet kyrkogårds- & fastighetsnämnd.
Detta gör vi för för att se vad som är billigast. Visar det sig när vi får in anbuden att det är billigare att lägga ut på entreprenad så kommer vi att överväga att säga upp alla vaktmästare.
Kvar enligt kyrkoherden blir endast de som arbetar med inre tjänst och tjänster som är direkt knutna till gudstjänster.
Vaktmästarna facklige företrädare Carl-Eric Frost tar dock det hela med ro.
Vi tog det inte så alvarligt, säger han. Sådant här har man provat på många ställen. Nästan ingen har sett att det blir billigare. Och det är väl det arbetsgivaren vill veta till att börja med.
Något beslut om att lägga ut verksamheten på entreprenad är ännu inte fattat.
Det har varit diskussion om detta i flera år och jag är ganska ny, säger Lars Riberth. Jag vet att det var rejäla diskussioner när vi gick kyrkogårdssyn i höstas med kyrko- och fastighetsnämnden. Det var då jag hörde första gången att det fanns sådana diskussioner.
Nämnden är dock helt överens om att ta in anbud för att göra en kostandsjämförelse. Och en del intresseanmälningar har kommit in.
Jag har jobbat här som vaktmästare i 29 år, berättar Carl-Eric Frost. Det här med entreprenad är något som brukar dyka upp när vi blir lite sturska.
Han berättar att det varit ganska heta diskussioner den senaste tiden när det gäller arbetsschemat.
Vaktmästarna har fyra kyrkor under sitt ansvarsområde. Något man skött utan någon fast schemaläggning.
Vi var inte så pigga på att gå in under ett schema. Men nu jobbar vi så sedan den 1 februari, fick vi vet i torsdags.
Om en entreprenör skulle engageras blir det sex fasta tjänster och säsongsarbeten som försvinner enligt Lars Riberth. Carl-Eric Frost tror inte att det går så långt.
Jag tror knappas någon kan göra det billigare än vad vi gör i dagMer läsning

Annons