Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare tar över Fränsta vårdcentral

Fyra distriktsläkare från Medelpad tar över Fränsta vårdcentral i privat regi från september. — De hade det bästa erbjudandet för Fränstaborna, säger Sören Lanner, landstingets inköpschef.

Annons
5 000 Fränstabor har väntat sedan i höstas. I går kom beskedet. Familjeläkarna Mitt AB får uppdraget att driva Fränsta vårdcentral i tre år med möjlighet att förlänga kontraktet ett år i taget.
Därmed kan läkarbristens tid i Fränsta snart vara över.
Företaget Familjeläkarna ägs av fyra distriktsläkare som kommer att arbeta på vårdcentralen:
* Eva Jaktlund, Ånge vårdcentral.
* Per Kristiansson, Fränsta vårdcentral.
* Carl-Henrik Sundin, Skönsmons vårdcentral i Sundsvall.
* Hassan Soleymanpour, Njurunda vårdcentral, som privatiserades för något år sedan.
Alla har lång erfarenhet av att arbeta som distriktsläkare. Carl-Henrik Sundin var tidigare anställd på Njurunda vårdcentral och aktiv i diskussionerna om privat drift där. Per Kristiansson har arbetat på Skönsmons vårdcentral och Hassan Soleymanpour på Skönsbergs vårdcentral.
Fyra företag lämnade anbud på entreprenaden i Fränsta. Bara två av dem svarade mot landstingets krav, enligt Sören Lanner, inköpschef.
Avgörandet har ändå tagit lång tid. Till slut vann de fyra läkarna upphandlingen över det rikstäckande företaget Carema primärvård AB.
Familjeläkarna ger oss tryggheten att det finns läkare på vårdcentralen. Och några av dem känner trakten, säger Sören Lanner.
Kontraktet skrivs under tidigast 15 maj. Fram till dess kan förlorande företag överklaga beslutet. Sören Lanner räknar med att den privatiserade vårdcentralen öppnar någon gång i september.
De fyra läkarna uttalade sig i går enbart i ett e-postbrev. Där förklarar Carl-Henrik Sundin att han med \"spänning ser fram mot att utveckla hälso- och sjukvården för befolkningen i Fränsta tillsammans med den kompetenta personalen\".
Han påpekar också att det finns vissa problem kvar att lösa.
\"Bland annat så är det dyrare att driva en liten vårdcentral i glesbygd men jag utgår från att vi ska enas\", skriver han.Fakta/ Privata vårdcentraler i Medelpad
* Fränsta och Timrå vårdcentraler går över i privat drift i höst.
* Söråkers vårdcentral var först ut med att privatiseras.
* Även vårdcentralerna på Alnö och i Njurunda är utlagda på entreprenad.

Mer läsning

Annons