Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtradare med 500 gastuber välte

/

En lastbil med 6,7 ton gasol i 500 gastuber välte vid en singelolycka i Borgsjö, en mil öster om Ånge på lördagsmorgonen.

Annons
Det var strax före klockan åtta på morgonen som räddningstjänsten i Ånge fick larmet om singelolyckan.
När räddningstjänsten personal kom fram till olycksplasten spärrades ett stort område av då ljud hördes som kunde härröras till läckande gasolflaskor.
Vi hade turen att det inte fanns någon som var bosatt vid eller nära olycksplatsen. Det närmaste bebodda huset ligger några 100-tals meter bort, säger räddningschef Lars Nyman.
E 14 stängdes av vid Statoils anläggning i Borgsjö och i korsningen E 14 riksväg 83 mot Ånge. Och trafiken dirigerades om via Ånge både öster och västerut.
Innan arbetet med att bära fram alla gasoltuber genomförde räddningstjänsten en kontroll av luften kring den fullastade långtradaren som tippade på sidan vid olyckan.
Vi måste vara säkra på att det inte var något stort gasolmolm kring lastbilen, fortsätter Lars Nyman.
Innan personal skickades fram för att påbörja bärgningen av lasten hade personalen en genomgång av hur det såg ut på olycksplatsen.
Vädret var på vår sida vid olyckan med det regn som kom. Regnet spär ut gasen och får ner den mot marken om det skulle vara ett läckage. Vi sprutade även vatten över olycksplatsen när vi lyfte fram gasoltuberna. För att minska risken för en eventuell explosion, fortsätter Lars Nyman.
Risken för gnistbildning var mycket stor då även olja och diesel från lastbilens bränsletank rann ut i diket under lastbilen.
När vi är klara med vår insats så kommer oljan och dieselbränslet i diket att sugas upp. Och marken kommer att grävas upp och jordmassorna att köras bort. Det arbetet övervakades av personal från Ånge kommuns miljökontor, säger Lars Nyman.
Vid 14-tiden kunde polisen släppa fram trafiken på ett av körfälten då lastbilen hade tippats upp på hjul och omlastningen till ett nytt fordon börjat.

Mer läsning

Annons