Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Inga fel vid förvaltningen av minnesfonden

Inga oegentligheter eller andra missförhållanden har upptäckts efter granskningen av stiftelsen Emfrid Öhmans minnesfond i Haverö. Det konstaterar länsstyrelsen efter en genomgång av Ånge kommuns förvaltning av fonden.

Annons

Länsstyrelsen krävde i början av februari en förklaring och dokumentation av stiftelsen, som bildades för att underhålla ålderdomshemmet.

Frågan har varit extra aktuell efter kommunens beslut att stänga Haffragården i Kölsillre.

I slutet av februari besökte kommunchefen i Ånge, Göran Fjellström, länsstyrelsen och muntligt redovisade stiftelsen. Vid den informationen fick länsstyrelsen kopior av permutationsbeslut från kammarkollegiet, köpebrev och andra handlingar.

Efter en genomgång av handlingar konstaterar länsstyrelsen att ändamålet för stiftelsen sedan den grundades 1927. Senaste ändringen genomfördes 1981 till en samfond tillsammans med Mikael Olofssons sociala fond efter beslut av Kammarkollegiet.

Det beslut som kammarkollegiet då tog finns det ingen anledning att ifrågasätta skriver länsstyrelsen vidare.

Länsstyrelsen skriver också att det inte finns något i köpeavtalet eller i Emfrid Öhmans villkor som kräver att fastigheten för alltid ska finnas kvar inom kommunen eller att den inte får överlåtas. Det är vinsten som ska användas för stiftelsens ändamål och behållningen tillfaller den 1981 bildade samfonden.

Eftersom inga oegentligheter har kommit fram vidtar inte länsstyrelsen några ytterligare åtgärder skriver man i sitt beslut till en privatperson i Haverö.

Möjlighet finns att överklaga länsstyrelsen beslut till länsrätten.

Mer läsning

Annons