Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledamöterna i Ånge informerades om bärplockarna

/
  • Catarina Lundberg och Örjan Backlund från Vildmarksstugor informerade om sin verksamhet med bärplockare från Thailand och som varit bosatta i Haverö och Naggen.

Omkring 100 bärplockare från Thailand har bott och plockat bär i Haverö.

– Vi flyttade dem dit från Västerbotten eftersom det var så lite bär där, berättade Örjan Berglund, Vildmarksstugor, för Ånge kommunfullmäktige på måndagen.

Annons

Anledningen till att Örjan Backlund och Catarina Lundberg från bärföretaget fanns på plats vid kommunfullmäktige på måndagen var den senaste tidens debatt kring bärplockarnas situation i landet.

– Det har varit både rätt och felaktig information som har kommit. Men vi från bärplockarorganisationerna välkomnar diskussionen som har startat. Vi efterlyser att den fond som skulle ha startats redan år 2001 kommer igång. Bärgrossistföretagen måste avsätta pengar för de som kommer hit och plockar, sa Catarina Lundberg, Vildmarksstugor.

De två berättade också att man har köpt två fastigheter, Naggens skola och lägergården i Kölsillre av Åfa, det kommunala fastighetsbolaget i Ånge.

– Dessutom har vi hyrt Haffragården i Kölsillre och Östavalls skola, sa Örjan backlund.

I dagarna är bärsäsongen på väg att avslutas.

– Omkring 2 500 ton bär har vi fått in i år. Det varierar väldigt mycket mellan åren. Till exempel har vi inte fått in några hjortron i år, fortsatte Örjan Backlund.

Ånges kommunalråd, Sten-Ove Danielsson menade att man måste ta ansvar för de människor som kommer hit för att plocka bär.

– Det är viktigt att den fond som skulle ha startats för flera år sedan kommer igång. Och att Åfa, har gjort rätt som har hyrt ut Haffragården till bärplockarna.

Kommunfullmäktiges ledamöter fick även information av Catarina Moback, verksamhetsansvarig inom barn- och ungdomspsykiatrin i vid Sundsvalls sjukhus.

– Vi får in ungefär 800 nya fall årligen, var beskedet hon gav till ledamöterna.

En av orsakerna till att ungdomarna mår så dåligt menade hon är budskapet om att man ska klara sig själv.

– Vi behöver varandra var hennes besked.

Mer läsning

Annons