Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten ökning ekologisk åkermark

Bönder som jobbar ekologiskt vinner mark i Sverige, men i Ånge kommun. har nästan samma mängd åkermark varit ekologiskt certifierad sedan 2012.
– Det finns kanske inte så många bönder som lever på det heller, säger Martin Andersson från Strömmens gårdsmejeri.

Annons

För tre år sedan, 2012, var 22 procent av åkermarken i kommunen ekologiskt odlad. Förra året var det 24 procent, en av de mindre ökningarna i Sverige, enligt siffror från Jordbruksverket.

– Det är väl mycket skog i kommunen, och få jordbruk, säger Martin Andersson från Strömmens gårdsmejeri som har ekologiskt certifierad djurhållning och åkerbruk.

Han tror inte att det bönderna som finns behöver vara dåliga bara för att de inte är certifierade.

– Jag tror inte att det är så många som håller på med konstgödsel eller besprutning här över huvud taget. De är bara konventionella och gör lite som man alltid har gjort, säger Martin Andersson.

Det som inte är ekologiskt certifierat på Strömmens mejeri är själva osttillverkningen.

– Vi skulle kunna ordna själva certifieringen, men vi säljer all osten ändå. Det vore bara onödigt pappersarbete, det förändrar inte hur vi jobbar, säger Martin Andersson

Det finns också problem från de som skapar regelverken, tror han.

– Reglerna för Krav-märkning känns mer anpassade för stora producenter som kan lägga mycket tid på pappersarbete. Det funkar inte riktigt här, säger Martin Andersson.

Men han skulle ändå önska att fler satsade på ekologiskt jordbruk.

– Ju mer mark som är ekologiskt hållen är väl bara bra, vi tycker inte att man ska förgifta marken i onödan.

Mer läsning

Annons