Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala yrkesutbildningar

Kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson vill ha lokala yrkesutbildningar.
— Människor kan ofta inte resa till andra orter för att få sin utbildning. Det blir för dyrt för dem. Låt utbildarna komma hit istället, säger han.

Annons
Han har också fört fram sitt förslag till näringsminister Thomas Östros och ledamöter i miljöpartiet.
Och det han vill se förverkligat är en lokal yrkesutbildning inom olika yrkesområden.
För närvarande så koncentrerar vi oss mycket på teoretiska utbildningar. Avgångarna inom äldreomsorgen är en anledning till detta, säger Sten-Ove Danielsson.
Men han ser också andra nödvändiga områden som verkstadsindustrin där det behövs lokala utbildningar.
För två år sedan behövde Permascand i Ljungaverk 15 svetsare. Företaget och länsarbetsnämnden ordnade utbildningen på hemmaplan.Permascand anställde de 15 man behövde. Men det var fler som gick utbildningen och även de fick jobb. Här ser man vad viktigt det är att man är flexibla i utbildningen, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Han ser också en fara i att företagens expansionsplaner bromsas upp om det blir brist på yrkeskunniga.
Det får inte bli så att företag inte fortsätter expandera för att man inte kan få tag i yrkesutbildade. Behövs det anställas tre i ett företag då ska man också kunna utbilda tre stycken, fortsätter Sten-Ove Danielsson.
Han pekar också på den utredning från Svenskt Näringsliv som visar att ytterligare 40 000 jobb hade kunnat skapats om arbetsgivarna hade fått tag rätt personal.
Ännu har inte vårpropositionen blivit offentlig. Men Sten-Ove Danielsson tror dock att den kommer med ljusa signaler.
Jag har sett någonstans att en ökad satsning på arbetsmarknadsutbildningar ska finnas med. Jag har också tagit upp det med landshövdingen och föreslagit att kostnaden för lokala utbildningar ska delas mellan kommunen, länsstyrelsen och länsarbetsnämnden, slutar Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons