Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många jägare deltar i björnjakten

/
  • Per Frank hoppas och tror på en ny lyckad björnjakt i området kring jakt- och fiskecampen vid Stensjöarna.
  • Årets björnjakt pågår fram till 15 oktober, och totalt får 22 björnar fällas i länet.

I morgon inleds årets björnjakt, och efter en rundringning till kommunens jaktvårdskretsar så står det klart att många jägare kommer finnas på plats i skogarna.

Annons

Det har varit många som hört av sig till ST i år för att berätta om sina björnobservationer och möten. Som den honungssugna björnen i Borgsjö och den orädda, och till slut trafikdödade björnungen, i Loviken.

Den sista ett praktexempel på hur man inte ska hantera ett björnmöte, enligt Borgsjös kretsordförande Kenneth Vikholm.

– Där var det ju folk som matade den och skulle låta barnen klappa ungen, säger han med ett matt tonfall i rösten.

Att det varit rätt många observationer nära bebyggelse i år menar han har en naturlig förklaring.

– Det var soligt tidigt i år och då blev idena uppvärmda så björnarna vaknade, men sedan fanns det inte mycket mat åt dem och då drog de sig mot åkrarna och gräset som fanns, säger Kenneth Vikholm.

– Men så fort det blev mat i skogen och älgkalvarna föddes så försvann de igen, konstaterar han.

Förhoppningsvis ska dock en del av dem gå att hitta igen nu när årets björnjakt står för dörren. En jakt som alla kretsar säger sig komma att delta med ett antal jaktlag i, och där man i Haverö samordnat jakten för att kunna täcka hela området.

– Alla jaktlag i Haverö är i princip med i den här satsningen, och vi börjar direkt på fredag så då blir det fart i skogen. säger kretsordförande Göran Jonsson.

Att det finns gott om björn är han övertygad om, och nämner att man nyligen hade en individ inne i Byberget. En ort som under flera års tid haft björnar strykande runt knuten.

– Länsstyrelsen har varit där och försökt köra bort dem, och då har de dragit sig upp mot höjderna till oss, säger Per Frank, Vildmarksguiderna, som sedan några år tillbaka driver jakt- och fiskecampen vid Stensjöarna.

Läs också: Per och Robert tar över Stensjöarna

– Samtidigt som länsstyrelsen var i Byberget såg vi fler spår och hittade mer spillning, och det heter inte Björntjärn och Björnberget för inte, menar han.

Precis som kretsarna är han själv också redo för en ny björnjakt, den tredje i raden vid Stensjöarna och i år med 22 gäster inbokade.

– Det är i stort sett fullt, kanske att vi hade kunnat pressa in en eller två till, konstaterar han, med förhoppning om ett lika lyckat jaktresultat som tidigare år.

– Hittills har vi alltid fått skjuta av för gästerna, konstaterar han.

Årets jakt är också den första där åteljakt tillåts, och hos länsstyrelsen finns totalt 27 platser anmälda. Flest finns i Medelpad, två i Sundsvalls kommun och femton i Ånge kommun.

– Åteljakt har bedrivits på försök i västerbotten under tre år och släpptes som lagligt 2014. Vi valde dock att inte börja redan då eftersom reglerna för det kom så sent, säger Karin Saltin, jakthandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

Läs mer om björnjakten på länsstyrelsens hemsida.

Se några av årets björnmöten och inslaget från björnjakten 2104 här:

TV: Här kalasar björnen i diket

TV: Lurvig nalle fångades på film i Byberget

TV: Tji björnar i Lögdö vildmark

Mer läsning

Annons