Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästare med rätt att feja

/

Från skorstensfejare i Ljusdal till skorstensfejarmästare i Ånge. Från och med juli är det Jörgen Olsson man får bjuda på kaffe när sotaren kommer.

Annons
När det är dags att rengöra skorstenen nästa gång blir det Jörgen Olsson som kommer på besök. Hittills har han jobbat som skorstensfejare på ett företag i Ljusdal sedan 1988 men i och med att han fick jobbet av Ånge kommun kommer han att öppna eget företag och får lägga titeln mästare till yrkesbeskrivningen.
Det blir man ju bara när man får en sådan här chans, säger han.
Kontraktet med kommunen började gälla den 13 juli men det kommer att dröja till mitten av augusti innan han kommer igång på riktigt.
Jag håller på att leta efter en lokal att vara i, jag har en på gång men det är inte riktigt färdigt än. Till dess är det lite svårare att få tag i mig eftersom jag inte har något telefonnummer här, men man kan få mitt nummer i Ljusdal av kommunen, säger han.
Kallar man dig sotarmästare eller skorstensfejarmästare?
Sotare går bra det.
Han trivs med att få träffa många olika människor och de varierande arbetsuppgifter som jobbet innebär. Förutom sotning har han även utfört tjänster som ventilationskontrollant i Ljusdal och det skulle han vilja fortsätta med i Ånge.
Men för att jag ska kunna göra det måste jag få en OVK-behörighet (Obligatoriskt ventilationskontroll) av kommunen.
En annan sak han hoppas komma igång med är den återkommande brandskyddskontrollen som det lagstiftades om vid årsskiftet. Det är en besiktning av alla rökkanaler och eldstäder som måste göras i hus och fritidsboenden.
Han som skötte sotningen före mig har inte hunnit börja med det och jag tror att folk inte riktigt vet vad det innebär än, säger han.

Mer läsning

Annons