Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer mjölk

/
  • Bo Berg, Milko, pratade sig varm för att mjölkbönderna i Västernorrland och Jämtlands ska leverera ännu mer mjölk till Milko. Det behövs var hans besked.

– Vi behöver mer mjölk i framtiden. Det sade Bo Berg, vd för Milko, vid en träff i Ånge för ett 50-tal mjölkbönder från Västernorrland och Jämtland på torsdagen.

Annons
Under år 2006 har antalet mjölkbönder, och därmed också mängden mjölk som vägts in till Milkos mejerier, minskat.
Under året vägdes 353 miljoner kilo mjölk in men vi har ett behov av 380 miljoner kilo, sade Bo Berg.
Och ett minskat antal mjökbönder kommer det att bli i framtiden var han helt övertygad om.
För att möta behovet av mer mjölk behöver antalet kor på gårdarna bli fler i framtiden.
Snittbonden har i dag omkring 35 mjölkkor i sin besättning. Antalet måste upp till över 50 för att mängden mjölk ska vara på samma nivå.
Sverige använder sig inte av de kvoter som man har fått sig tilldelade när det gäller tillverkning av olika mjölkprodukter och export till andra länder.
Danskarna är betydligt bättre på detta och de vill också ha större kvoter. Och det finns en oerhört stor marknad i världen dit vi kan exportera våra varor. Kina och Indien är marknader vi skulle kunna exportera stora mängder till. Det mesta av det vi producerar säljer vi inom vårt eget land gränser, sade Bo Berg.
Konkurrensen mellan de olika mejeriproducenterna är också mycket hård i landet, berättade han vidare.
Vi söker och har också olika samarbetspartners. Så vi är ändå inte särskilt oroliga över detta. Vi har bra varor. Dessutom kommer vi nu att börja lansera produkter som vänder sig till barn. Vi provade för fem år sedan, då var inte marknaden redo, men det är den nu, fortsatte Bo Berg.
Men trots att det blir fler och fler mejeriprodukter med namnet Milko så finns det ändå ororsmoln på himlen.
Fler och fler butikskedjor kommer med krav om att de ska sälja olika varor med sitt eget namn. Här är det frågan om ekonomi och inget annat, sade Bo Berg, som också lovade oförändrad ersättning för mjölken under år 2007. Om inget oförutsett inträffar, tillade han.
Under investeringsträffen i Ånge fick också mjölkbönderna information om smarta bygglösningar.
Beräkningar från organisationen Svensk Mjölk, pekar nämligen på att det under nästa år krävs investeringar på totalt en miljard kronor i de svenska bondgårdarna. Bara i år behövs 20 000 nya koplatser. Men siffran kommer att stanna vid 15 000 platser.
I Västernorrland finns det idag 240 mjökbönder som levererade 70 miljoner kilo mjölk under 2005-2006.

Mer läsning

Annons