Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meråkersbanan rustas tidigare

Allt pekar på att Norge är beredd att redan nästa år börja satsningen på Meråkersbanan mellan Storlien och Trondheim. – Glädjande, säger landshövding Gerhard Larsson som bearbetat norrmännen.

Annons
Meråkersbanan är ett viktigt redskap för en utveckling av Mellannorrland anser Gerhard Larsson.
Men det finns tre bromsklossar under vägen för att skapa förutsättningar av godstrafik på järnväg till Trondheim. Det har varit avsaknaden av en färjeförbindelse över till Finland. Där har trafiken nu kommit igång. En andra bromskloss har varit Mittbanan mellan Sundsvall och Ånge. Men där har vi nu fått loss 330 miljoner kronor. Den största bromsklossen är ändå Meråkersbanan, säger Gerhard Larsson.
Banan är i för dåligt skick för att köra tunga tåg eller köra dem tillräckligt fort. Dessutom är inte banan elektrifierad.
Norska staten har i tidigare beslut sagt att en upprustning av banan startar tidigast år 2010.
Nu ser det ut som att man är beredd att påbörja upprustningen redan nästa år. Ingenting är klart ännu. Men den nya norska regeringen kan komma att fatta ett sådant beslut, säger Gerhard Larsson.
Det har också kommit signaler om att norska staten ska skjuta till ännu mer pengar än de cirka 40 miljoner kronor som man sagt.
det rör sig om ytterligare 10-20 miljoner kronor. Då kan banan ge förutsättningar för godstrafik och även persontrafik på sikt, säger en nöjd Gerhard Larsson som ser ut att lyckats med få norrmännen att gå snabbare fram med upprustningen.

Mer läsning

Annons