Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikaels tuffa år efter mc-olyckan

Smittades av aggressiva bakterier
För ett år sedan krockade mc-föraren Mikael Källström med en älg. Efter 18 timmar hittades han med svåra skador. Sedan dess har han genomgått sju operationer eftersom bakterier och benröta bet sig fast runt en inopererad metallskena.
— Men står jag bara ut med penicillinet kan det bli bra, säger han.

Annons
Läkarna förberedde honom på ett tufft år. Det blev värre än han befarat. Ändå försöker Mikael Källström från Ånge se positivt på tillvaron. Trots bakterieangreppet i benet och medicinernas svåra biverkningar har han aldrig misströstat.
Jag lever ju, och den dag jag kan gå blir en seger. Men det är hemskt om det sprids sådana här bakterier på sjukhusen, säger han.
Mikael bär på multiresistenta vita stafylokocker. I dag går han med kryckor och efter idog träning kan han köra bil.
Den 27 april opererades han senast i Umeå.
Då hade idéerna tagit slut i Sundsvall. Läkarna kom inte vidare. I Umeå karvade de ur av de angripna partierna i benet och musklerna. Även om inte läkarna kan garantera att jag får behålla benet, är chanserna är goda.
Förutom de fysiska begränsningarna så har det gångna året varit en mental utmaning.
Jag har haft mycket mardrömmar. Jag vaknar och känner samma hopplöshet som när jag vaknade upp efter olyckan. Då måste jag tända en lampa och förvissa mig om att jag är i trygghet.
Numera går han regelbundet till psykolog och han har upptäckt helt nya sidor hos sig själv.
För två år sedan hade det varit otänkbart för mig att söka psykologhjälp. Nu tror jag många skulle behöva någon utomstående att prata med. När jag låg i ambulansen grät jag för första gången på flera år och nu har jag ett stort behov av att få vara ensam och att få gråta. De här förändringarna känns på många sätt positiva.
Den kraftiga kollisionen inträffade på en skogsväg utanför Ånge. Mikaels hjälm stötte i älgens bog och djurets inälvor kom ut där bak. Där blev han liggande ensam med krossat knä och skador i ansiktet och bröstet. Mikael hittades senare svårt medtagen av tre jägare. Han hade hallucinationer, frös och var helt uttorkad.
Mikael tillbringade sedan en månad på sjukhus där knäleden skulle byggas upp. Efter hemkomsten avslutades medicineringen, vilket visade sig vara ödesdigert. En vecka efteråt hade bakterierna tagit knät i besittning.
Efter att ha bott hos sina föräldrar i Ånge under året som gått flyttade han hem till den egna lägenheten för drygt två månader sedan. Han har lyckats laga motorcykeln själv och den köptes av en Sundsvallsbo.
Numera kallar jag den för Moosekiller (älgdödaren), säger han och skrattar.
Vid ett tillfälle kunde han provköra den på ettan och tvåans växel. Men det är inte motorcykelåkningen som Mikael saknar mest efter olyckan.
Att jag ska kunna börja jobba igen är det som har högst prioritet.
Mikaels arbetsgivare har hela tiden ställt upp för honom och det har utkristalliserat sig vilka som var hans riktiga kompisar.
Även om främsta målet är att komma tillbaka till ett normalt liv med fasta rutiner, är motorsport fortfarande ett stort intresse och han har noterat att det i går var Motorcykelns dag.
Det gäller bara att tänka sig för när man åker ut. Man ska tala om för anhöriga vart man åker, säger han.
För en tid sedan återvände han till olycksplatsen. Ettårskalven som kom i vägen för Mikaels framfart ligger kvar.
Jag tycker synd om den. Jag gick fram och lirkade ut en tand ur munnen på den. Jag vet inte varför, men jag ville ha den där tanden.

Fakta/Vita stafylokocker (koagulasnegativa stafylokocker)
Vita stafylokocker kan ge problem, främst hos patienter med ökad infektionskänslighet. Bakterien har en förkärlek för icke kroppseget material, som proteser, och kan ställa till med stor skada. Tre av fyra stammar är resistenta mot flera stafylokockpenicelliner.
Bakterierna som i folkmun kallas sjukhussjuka, meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA), har också utvecklat motståndskraft mot de penicelliner och antibiotika som vanligen används. Det fåtal antibiotika som är aktuella ger ofta besvärande biverkningar.

Mer läsning

Annons