Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner att tjäna när Ånge får ökat transportstöd

/
  • Långa transporter kan bli en dyr affär utan transportstödet för företagarna i Norrland.

Företagen i Ånge kommun har fått en ny konkurrensfördel. Ett ökat transportstöd kan locka fler investerare. Det tror Jonas Bengtsson, platschef på Norrskog wood products i Östavall.

Annons
Nu har Ånge kommun fått samma transportstöd som företag i Jämtland. Stödet är till för att täcka extra kostnader för långa transporter. Tidigare räknades bland andra Östavall och Alby som kustnära orter. Det gjorde att de fick mindre stöd eftersom de enligt reglerna skulle ha större tillgång till kusttransporter. Sedan 15 juli har en del förändringar gjorts. Totalt sett så kommer stödet att minska med 50 miljoner kronor i landet.
I stort sett hela Norrland har fått minskat stöd förutom Ånge. Vi har hamnat betydligt bättre på kartan, säger Sten-Ove Danielsson, kommunalråd Ånge kommun.
Dagen före midsommarafton åkte en delegation från kommunen ner till Nutek i Stockholm för att förklara sin syn på det orättvisa transportstödet.
Vi har bedrivit ett lobbyarbete och varit på workshops på Näringsdepartementet. Därför känns det positivt att vi nu har fått gehör, säger Jonas Bengtsson som är platschef på sågverket Norrskog wood products i Östavall.
Sten-Ove Danielsson är nöjd över att Ånge nu har bättre transportstöd än kustkommunerna.
Det känns fantastiskt. Företagen kommer att tjäna ungefär en miljon kronor i stöd på ett år, säger han.
Nytt sedan 15 juli är också att volymbegränsningen som tidigare fanns för kommunens sågverk är borttagen. Nu kan du få bidrag för minst 20 kilo jämfört med 100 kilo som var lägsta tillåtna vikt förr.
I Jonas Bengtssons bransch kommer de nya förutsättningarna för transportstödet att innebära en förbättring.
Det här är positivt för företagen i Ånge eftersom transportstödet kan påverka var man väljer att investera, säger han.

Mer läsning

Annons