Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonprojekt: Genomför skogsbränder i naturreservat

/
  • Stormyran-Lommyran som naturreservatet såg ut på en brandplats 2006
  • John Granbo jobbar med naturvårdsbränningar vid Länsstyrelsen Västernorrland, och berättar att tre områden i Ånge står med på listan i det stora Life taiga-projektet.

Naturvårdsbränningar har under 2000-talet blivit allt vanligare, och nu har ett av landet största eldningsprojekt genom tiderna inletts.

Annons

Under namnet "Life taiga" så kommer flera hundra hektar skogsmark att sättas i brand under kontrollerade former.

Arbetet kommer att pågå under en femårsperiod och är finansierat genom stöd från EU, där Västernorrland är ett av länen som får vara med att dela på omkring 50 miljoner kronor.

– Meningen är att vi ska genomföra 16 bränder på i genomsnitt 60 hektar vardera, säger John Granbo på länsstyrelsens enhet för skyddad natur i en intervju med Allehanda.se.

Läs också: 300 hektar naturvårdsbränning

Bränningarna kommer att genomföras i ett tiotal naturreservat som ingår i EU:s Natura 2000-områden, bland annat Jämtgaveln, Helvetesbrännan och Stormyran-Lommyran som samtliga återfinns inom Ånge kommuns gränser.

Förutom att bränningarna innebär en räddningsplanka för många arter inom växt- och djurlivet, så kommer man i år också att koppla samman det med verksamheten som bedrivs vid Ånge naturum i Borgsjö.

– De kommer att erbjuda guidade turer ut till några naturvårdsbränningar där man under ordnade former kan se vad vi gör, säger John Granbo.

Just den pedagogiska delen ser han också som en viktig del i arbetet. Detta då det gäller att skapa förståelse för varför man eldar upp skogsområden som många kanske helst skulle vilja se fick stå orörda och se ut som i dag.

– Innan vi började bruka skogen så brann betydligt större områden än de vi bränner i dag, och när vi förklarar så brukar folk förstå, slutar John Granbo.

Helvetesbrännan var först ut i projektet och började brännas i torsdags. Under lördagen spred sig elden, något som enligt John Granbo är ovanligt, och räddningstjänsten tillkallades. Efter några timmar var elden under kontroll igen.

Mer läsning

Annons