Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruket kommer att öka i Ånge

/
  • Catrin Rising och Stig Grip ser redan nu att antalet ungdomar som kommer att använda sig av droger ökar de nämaste fem åren.

Missbruket bland de unga i Ånge kommer att öka de närmaste åren . Det är fältassistenterna Catrin Rising och Stig Grip övertygade om. – Därför vill vi att det anställs en fältsekreterare och även mer personal till missbruksenheten, säger Stig Grip.

Annons
Catrin Rising och Stig Grip har fört fram sitt krav till sociala nämnden i Ånge.
Vi ser att det kommer att bli en klar ökning av ungdomar som använder sig av droger inom fem år. Därför är vi redan nu ute och vill att det ska anställas fler för att möta problemen. De ska finnas där när problemen blir akuta, säger Stig Grip.
Drogerna är redan utbredda bland ungdomarna i kommunen.
Vi kan se att drogerna finns bland gymnaasieungdomarna. Drogerna går längre och längre ned i åldrarna. Och att det blir fler och fler som använder sig av droger, fortsätter Stig Grip.
I närliggande kommuner har 13-åringar ertappats med amfetamin.
Dit har vi inte nått ännu. Men eftersom drogerna finns på gymnasiet så kommer de även här snart vara på grundskolenivå. I dag är det hos16-åringarna och uppåt som de finns, fortsätter Stig Grip.
Och ungdomarna har också ett annat mönster när de använder sig av droger. Det är inte bara en sorts droger som man använder
Ungdomarna använder sig av blanddroger. Och de sliter mycket hårt på kroppen. Har man gått på uppåttjack några dagar för att sedan landa då tar det hårt på kroppen, säger Stig Grip.
Drogerna bland de unga i kommunen har också ökat.
Vi ser tydliga tecken. Dels för att det nu är fler ungdomar som söker hjälp. Men även bland de som varit missbrukare under flera år får vi signaler om att det blir fler och fler som använder sig av droger, säger Stig Grip.
Han och Catrin Rising ser olika vägar för att möta problemen.
Det behövs fler föräldrar ute bland ungdomarna. Det är lugnt i Ånge eftersom där finns det föräldrapatruller. Men det innebär att ungdomarna i stället är i den östra delen av kommunen där det inte är några föräldrar ute. Fler föräldrar måste helt enkelt vara ute i ungdomarnas miljöer, fortsätter Stig Grip.
Sedan en tid tillbaka finns en föräldrautbildningm som leds av Catrin Rising och Stig Grip.
Många föräldrar går den. Och det är bra. Många föräldrar gör också allt för att deras ungdomar inte ska fastna i drogberoende. Men det är inte alltid som det hjälper. Man kan faktiskt misslyckas som förälder. Ungdomstiden är åndå en frigörelseprocess, säger Stig Grip.

Mer läsning

Annons