Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion mot snaskutbudet i skolorna

Se över utbudet i skolornas kaféer och kiosker.
Det säger Kicki Jeschke (mp) och Jan-Owe Dvärby (mp) i en motion.
— Ungdomarna blir feta, olyckliga och får hål i tänderna, och det betalar de för, säger Kicki Jeschke.

Annons
Partikamraterna Kicki Jeschke och Jan-Owe Dvärby har lämnat in en motion till Ånge kommun där de ifrågasätter utbudet i skolornas kaféer och kiosker.
Det är massor med otäcka kemikalier och socker i det som säljs och det är inte bra för hälsan helt enkelt, säger Kicki Jeschke.
Exemplet är Bobergsgymnasiet, där eleverna får driva egna företag i form av en kiosk som finns vid ingången till skolan. Vid skolans ingång finns också en läskautomat.
De får inte sälja smörgåsar där för då krävs det att det finns ett särskilt kök. I stället säljer de snask och onyttigheter, säger Kicki Jeschke.
Jan-Owe Dvärby, som också jobbar som lärare på Bobergsskolan, oroar sig för elevernas lunchvanor.
Det är omkring 1 000 elever i alla olika åldrar som äter lunch här, från Minervaskolan, Björkbackaskolan och Bobergsgymnasiet. Undra hur många som väljer att köpa sig lite godis i stället för att äta lunch när de hör att godiset är extra billigt just den dagen, säger han.
Tanken med motionen har inte varit att förbjuda försäljningen av godis och läsk utan mer att skapa en debatt. Motionärernas förhoppningar är att man ser över utbudet och informerar eleverna om alternativa varor som innehåller mindre socker och onödiga kemikalier.
Skolråden och elevråden på Minervaskolan, Bobergsgymnasiet och Fränstaskolan och blivit ombedda att lämna in synpunkter på motionen och barn- och utbildningschefen Hans Wiklund har fått i uppdrag att undersöka grannkommunernas policy på området. Just nu väntar kommunen på svar från skolorna.

Mer läsning

Annons