Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motocrossläger för unga amatörer

/
  • Med gott hopp inför sommarsäsongen inledde VCK Ånge motorcrossklubb träningslägret för unga amatörer i Lombäcken i helgen.
  • – Sporten kräver ett större engagemang eftersom det inte bara är förarna som ingår i utbildningen utan även deras föräldrar. De förutsätts känna till regler och bestämmelser och måste finnas till hands för att serva, berättar VCK Ånges huvudtränare Hasse Elg.
  • Gruset från helgens träningsläger i Lombäcken hinner bara lägga sig innan nästa distriktsläger river i gång med sina fyra dagars träning för distriktets tävlingsåkare.

Grusgropen i Lombäcken fylldes under helgen av motocrossentusiaster från hela distriktet.
– Några av de här åkarna kan komma att få tävlingslicens redan nu i sommar, säger Hasse Elg, huvudtränare i VCK Ånges crosskola.

Annons

Första dagen på träningslägret inleddes med hård träning, taktiksnack och goda råd. Flertalet muskelgrupper värkte sedan hörbart under söndagens uppvärmning, men det hindrade ingen från att ge sig ut på banan igen.

Barn- och ungdomar från bland annat Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Njurunda och hemmaklubbens VCK (Vikens crossklubb) i Ånge var på plats. De flesta var killar, men också en och annan tjej fanns på plats och tog åt sig av tränarens råd att "gå in i kurvan på ytterkanten och ut i kurvan på innern".

– Det handlar om att ha rätt teknik och att vara seg och uthållig, säger Hasse Elg som tillsammans med Lars och Jens Westerlund från Njurunda motorklubb coachade ungdomarna över hoppen och genom kurvorna.

VCK Ånges crosskola fick 2007 hjälp av Lars och Jens Westerlund att starta sin verksamhet. I dag har de en barngrupp från tre år och uppåt och en ungdomsgrupp mellan 13 och 16 år.

– Vi följer ett utbildningsprogram som Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet har tagit fram. Det är en Guldhjälmsutbildning och efter den kan förarna söka tävlingslicens, säger Hasse Elg.

Tävlingslicens är något som nästa helgs lägerdeltagare har haft länge. Då kommer Lombäckens grusgrop nämligen åter att fyllas av crossmotorcyklar. Då under fyra dagar och med tävlingsåkare på elitnivå.

– Vi är en skum ras som håller på och campar i grusgropar under sommarhalvåret, men vi har roligt och jag skulle önska att sporten blev mer publikstark i framtiden, säger Hasse Elg som ändå med glädje tycker sig se hur intresset för sporten ökar trots kravet på ett stort engagemang från föräldrarna och en hel del pengar.

 

Mer läsning

Annons