Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år ska Ånge kommuns ge ett...

Nästa år ska Ånge kommuns ge ett överskott på 6,9 miljoner kronor.
Det visar den treårsbudget som kommunledningskontoret tagit fram
År 2004 blev underskottet 11, 8 miljoner kronor. Men redan i år är prognosen att det ska bli ett överskott på 4,5 miljoner kronor.

Annons
Samtidigt som kommunen visar röda siffror i sitt bokslut fortsätter även de röda siffrorna i befolkningsutvecklingen.
Vid årsskiftet var det 10 821 Ångebor. I år kommer det att bli 76 personer färre och nästa år minskar befolkningen med 55 personer.
År 2010 kommer befolkningen att hamna under 10 500 invånare. En gräns som många ansett vara smärtgränsen.
Under nästa år kommer hela kommunens verksamhet att hamna på 497 miljoner kronor. Först år 2006 spränger man halvmiljardersvallen med sju miljoner kronor.
Och den tätposition som humanistiska nämnden har tagit sedan några år fortsätter man att han.
Under nästa år kommer nämnden att hamna på 221 miljoner kronor. Året efter hamnar verksamheten på 224 miljoner kronor. Den näst största nämnden, sociala nämnden behöver 203 miljoner kronor nästa år och år 2007 behöver man 207 miljoner kronor.
Även kommunstyrelsen behöver mer pengar för sin verksamhet de kommande åren. Nästa år ligger prognosen på 58 miljoner kronor och året efter 59 miljoner kronor. En nämnd som dock inte får några extra pengar är Miljönämnden. Under nästa år ligger prognosen på 3,3 miljoner kronor och den ligger kvar på samma nivå året efter. Däremot räknar kommunledningskontoret med att man behöver 100 000 kronor till under år 2008.
Även tekniska nämnden får marginella tillskott i sin verksamhet de kommande tre åren.
Vad kommunen förutom skatter ska få intäkterna ifrån finns också redovisat i framtidsprognosen.
Ångefallens kraft AB kommer att ge aktieutdelningar på fem miljoner kronor årligen. Och räta på pengarna från elaktieaffären kommer att ge ett kommunalt tillskott på 6,2 miljoner kronor.
I framtidsstrategin finns också en rad med om att det går att få in mer pengar till kommunen. Det finns möjlighet att sälja elaktier för 60-80 mijoner kronor. Detta för att förstärka balansräkningen och pensionsfonden.
Samtdigt som kommunen försöker att blicka in i framtiden fortsätter arbetet med att olika åtgärder för att spara pengar i den kommunala verksamheten.

Mer läsning

Annons