Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rivs Brodammen

/
  • Återställandet av älvfåran vid Brodammen beräknas vara klart till sommaren.

Rivningen av Brodammen är i full gång och vattenspegeln är snart ett minne blott.
Arbetet med att återställa älvfåran beräknas vara klart till sommaren.

Annons

Redan 2013 stod det klart att Brodammen i Ljungaverk skulle rivas, och sedan en månad tillbaka är arbetet nu i full gång.

– Innan vi kunde börja själva rivningsarbetet var vi tvungna att lägga om dagvattenledningen som tidigare gick genom dammen. Den går numera genom en kanal strax nedströms dammen, berättar Fortums projektansvarige, Stefan Norberg.

Anledningen till att man river dammen är för att återställa älvfåran till dess ursprungliga skick och därmed leva upp till EU:s direktiv. Men då rivningen innebär att landskapet i Ljungaverk kommer att förändras har projektet rört upp en del känslor bland de boende i bygden.

Men för Fortum har bevarandet av dammen aldrig varit ett alternativ.

– Dammen har ingen annan funktion än att vara en skönhetsbild. Ja, vattenspegeln kommer att försvinna i och med rivningen, men vad är egentligen viktigast, en fin utsikt för människor eller miljön? För oss är svaret självklart, säger Stefan Norberg.

Den största delen av rivningsarbetet beräknas vara klart innan isen lägger sig. Det sista återställningsarbetet kommer sedan att ske till våren.

Mer läsning

Annons