Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska förfallet börja kartläggas

/

I sommar inleds en långsiktig satsning på att kartlägga alla fastigheter som är på väg, eller redan har förfallit runt om i Ånge kommun.
– Det är ett arbete som kommer att ta flera år att slutföra, säger Karin Wennberg, bygg- och miljöchef på Ånge kommun.

Annons

Rapporterna om förfallna byggnader kommer med jämna mellanrum, och det har också getts uttryck i den politiska sfären om att någonting måste göras.

Ändå är det först nu som politikerna gett klartecken till att dra i gång ett långsiktigt arbete för att, om inte eliminera problemet så åtminstone börja greppa tag i det.

– Egentligen finns det inga resurser att lägga på det här arbetet, men nu har politikerna tagit ett beslut om att man under en femårsperiod ska inventera förfallna fastigheter runt om i kommunen, säger Karin Wennberg.

Startskottet sker i sommar då en av kommunens praktiserande akademiker kommer att få åka runt och börja dokumentera de fastigheter som är på väg, eller redan har hunnit förfalla.

– Förutom byggnader i dåligt skick så finns det också nästan alltid en eller flera skrotbilar på de här fastigheterna som måste kontrolleras, säger Karin Wennberg.

Och det är i efterarbetet som det stora arbetet kommer att ligga. Fastighetsägare och fordonsägare ska letas rätt på och kontaktas. Om det nu finns någon att kontakta vill säga.

– Det stora problemet är när det inte går att hitta någon ägare, som till exempel det gamla motellet i Ljungaverk, säger Karin Wennberg.

En annan frågeställning som kommer att åtfölja kartläggningen är vad man ska göra i de fall som ingen kan åtgärda förfallet.

– Det går att hitta lösningar så att kommunen kan riva byggnader. Men då kostar det också flera hundra tusen kronor, så frågan är om man ska använda skattemedel till sådant, säger Karin Wennberg.

Att det finns flera områden och orter som har större grad av förfall än andra är ingen hemlighet, men ändå tror bygg- och miljöchefen inte att situationen är unik för just Ånge kommun.

– Jag brukar tänka på det när jag är ute och reser. Då ser man att det finns förfallna byggnader på många andra platser också, så jag tror helt enkelt att det är lite av ett landsbygdsproblem, slutar Karin Wennberg.

Mer läsning

Annons