Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny handlingsplan för Ånge kommuns flyktingintregration

Ånge kommun, arbetsförmedlingen och flyktingen som fått uppehållstillstånd ska tillsammans utforma en handlingsplan för flyktingens framtid. Det är en av punkterna i det introduktionsprogram som kommunen och arbetsförmedlingen kommit överens om.

Annons
Att det är en överenskommelse mellan kommunen och arbetsförmedlingen är den centrala uppgörelsen som skett mellan olika statliga myndigheter.
Och för de flyktikngar som kommer till Ånge ska man utgå från de förutsättningar och behov flyktingen har slås fast i överenskommelsen.
De flyktingar som är i arbetsför ålder, fram till 65 år ska delta i det introduktionsprogram som finns på heltid. Programmet är inviduellt inrättat och innehåller svenska, information hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, inskrivning hos arbetsförmedlingen, praktik ute på arbetsplatserna.
En plattform hur framtiden ska se har beslutats av kommunstyrelsens arbetsutskott.
I den konstaterer kommunen att det är kommunen som ska svara för introduktionen av nyanlända flyktingar i samarbete med arbetsförmedlingen. Ersättningen till kommunen ska staten stå för.
Och de flyktingar som börjar i det introduktionsprogram som kommers att finnas ska registreras hos arbetsförmedlingen, även de som börjar läsa svenska för invandrare.
Kommunen, flyktingen och arbetsförmedlingen ska gemensamt utforma ett inviduellt program som passar. Den planen ska ge så mycket stöd som möjlígt så att flyktingen snabbt kan komma ut i arbetslivet. Och det ska inte dras i långbänk. Så fort det är möjligt ska flyktingen delta i programmet för att skapa sig en framtid.
Kommunen ska också ansvara för en regelbunden uppföljning och nödvändig förändring av programmet för den enskildes introduktionsplan.
Dessutom ska kommunen ansvara för att flyktingen för möjlighet till undervisning via svenska för invandrare. Senast fyra veckor sedan man kommit till Ånge ska man bli erbjuden en plats slås fast i överenskommelsen.
Kommunen ska också hjälpa till med praktikplatser som ska vara inriktade på språkträning.
Men visar det sig att den som får undervisningen inte har förutstättningar att lära sig svenska kan den avslutas och då måste någon annan form till i samråd med arbetsförmedlingen.
Grunden till den här överenskommelsen ligger på riksplanet. Men den här har anpassats för våra förhållanden.och den gäller bara de som har fått uppehållstillstånd. När det gäller kunskapen i svenska så kan den vara varierad. Det kan finnas arbetsplatser där andra språkkunskaper är av stor betydelse och man klarar sig mycket bra på arbetsplatsen trots att man inte har fullgoda kunskaper i svenska, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Mer läsning

Annons