Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lekfull pedagogik för läsinlärning

/

En ny pedagogik för läsinlärning håller på att lanseras för barn i Ånge kommun. Metoden att leka med pratljud sjösätts på allvar den här veckan med en kurs för pedagoger.

Annons

Ånge kommun satsar på ett nytt sätt att hjälpa alla barn att lyckas med sin läsinlärning. Det handlar om ett fungerande redskap som kallas fonomix munmetoden.

– Metoden bygger på konkreta bilder på munnar som visar språkljuden i ord. Den ger medvetenhet om språkljuden och hur de görs, förklarar Ewa-Marie Högberg, specialpedagog i Ånge kommuns förskolor.

Ewa-Marie har tillsammans med kollegan Anna Formgren-Eriksson, specialpedagog i grundskolan, introducerat den aktuella inlärningsmetoden i kommunen.

Hon som konstruerat fonomix munmetoden heter Gullan Löwenbrand Jansson från Nässjö. Den här veckan är hon för första gången så långt norrut i Sverige som Ånge. Hon håller en grundläggande kurs för ett 60-tal pedagoger och lärare från hela kommunen.

– Det är meningen att hon ska lära ut metoden så att alla lärare får tillgång till det nya verktyget, säger Anna-Formgren-Eriksson.

Pedagogiken riktar sig till förskolebarn i 4-5 årsåldern och till de lägre åldrarna i skolan. Metoden passar även för specialundervisning längre upp i åldrarna och till Elever med annat modersmål.

Mer läsning

Annons